Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylä-ilmiö 2/6: Saakohan täällä turpaansa?

Huhtasuon suuralueella, jonka piiriin kuuluu Pupuhuhta, Huhtasuo, Kangaslampi ja Kangasvuori, on viimeisten vuosikymmenten ajan ollut tietty maine.

Monen jyväskyläläisen on kuullut sanovan, että esimerkiksi Pupuhuhdassa ei liiemmin kannata yksin liikkua ilta-aikaan, koska ”se on niin vaarallista aluetta, ettei koskaan tiedä, mitä siellä voi sattua”.

Moni on todennut Huhtasuon suuralueesta myös, ”ettei sinne kannata etenkään perheen kanssa muuttaa, on se niin rauhatonta seutua”.

Pelko, inho, kauhu ja epävarmuus. Nuo tunteet tulevat pintaan, kun ajattelemme Huhtasuon suuraluetta, vaikka suurin osa meistä ei edes ole koskaan asunut siellä.

Keskisuomalaisen työryhmä päätti eräänä perjantai-iltana uhmata jumalia ja lähti ottamaan selvää, minkälaisia paikkoja Pupuhuhta, Huhtasuo, Kangaslampi ja Kangasvuori todellisuudessa ovat.

Pitävätkö huhut ja kaupunkilegendat Huhtasuon suuralueesta paikkansa? Kannattaako sinne muuttaa? Uskaltaako Kangaslammella liikkua? Alkaako Huhtakeskuksen alueella pelottaa? Saako Pupuhuhdassa turpaansa? Pääseekö sieltä ilman mustelmia pois?

Lähdemme tutkimusretkelle aikaisin illalla, yhdeksän aikaan. Ensimmäinen pysäkki on Pupuhuhdan lähiökapakka Fun Pub.

Tunnelma lähiöpubissa on vielä tähän aikaan rauhaisa. Väkeä on vähän, lähinnä kanta-asiakkaita. Ei hälyä, ei rettelöintiä. Vain vaimea Frederikin ikivihreä tuo pientä säröä mietoon ilmapiiriin.

Onkohan tämä vain tyyntä myrskyn edellä, vai mitä tästä nyt pitäisi päätellä?

– Väki tulee tänne näin perjantaisin vasta vähän ennen puoltayötä. Siihen asti täällä on lähinnä se tuttu porukka, Fun Pubin portsari Markku Nuorgam opastaa.

Nuorgam on ollut töissä Pupuhuhdan lähiöbaarissa viimeiset kahdeksan vuotta. Miehen luulisi tietävän, mikä näillä kulmilla on meininki.

– Nykyäänhän tämä on tosi rauhallista verrattuna siihen, kun aloitin näissä hommissa. Silloin täällä oli kieltämättä aika kovaa menoa illasta toiseen. Isolla luudalla sai lakaista porukkaa ulos. On tämä siinä ajassa siistiytynyt todella paljon, Nuorgam toteaa.

– Kyllähän se historia täällä tietysti jotenkin näkyy, mutta ei kai paikalliset enää miellä tätä niin vaaralliseksi paikaksi. Enemmän ne on ne kaupunkilaiset, jotka aiheuttaa harmia, kun ne luulee, että ne voi tehdä täällä ihan mitä vain.

Fun Pubissa kavereidensa kanssa istuva, Pupuhuhdassa asuva Tiina allekirjoittaa myös väitteen, että seutu on rauhoittunut vuosien myötä.

– Varmaan on paikkoja, mistä löytyy epäilyttävää porukkaa, mutta eiköhän niitä hämärämiehiä ole samalla tavalla missä tahansa muuallakin, neitonen huomauttaa.

Jatkamme lähiökierrostamme kohti Huhtakeskusta, jonka väitetään olevan yksi vaarallisimmista paikoista koko Huhtasuon alueella.

Huhtakeskuksen alue on kello 22:n jälkeen hiljainen, ainoastaan muutamia nuoria pyörii siellä sun täällä. Nuorisotalo on näet juuri suljettu. Ei siis mitään ihmeellistä. Pelko ei ainakaan vielä ole päässyt hiipimään kaulukseen.

Käveltyämme tovin hiljaisen lähiökeskuksen uumenissa huomaamme taksitolpan – ja siellä kaksi yksinäistä taksia.

– Työn puolesta tämä alue ei eroa juuri millään lailla muista kaupunginosista. Mitkään rauhattomuudet eivät ainakaan meidän silmiimme näy. Huonoja ja rasittavia asiakkaita tulee heitettyä yhtä paljon tänne kuin minne tahansa muuallekin, taksikuskit Kimmo ja Timo valaisevat.

Rauhattomuutta ei voi havaita myöskään Pupujussissa, seudun suosituimmassa yöravintolassa. Väkeä on toki baarissa melko runsaasti – lähestyyhän kello jo puoltayötä – mutta lähinnä asiakkaat istuvat ilman suurempaa meteliä omissa pöydissään. Muutama on tosin ehtinyt parketille tanssimaan iskelmää.

– Tämä on siitä kiva paikka, että täällä näkee kaiken maailman kiertäjiä. Ikähaarukka on teinistä hautaan ja se tarkoittaa sitä, että musiikkitoiveetkin ovat ihan laidasta laitaan. Saa soittaa hittejä hitin perään, dj:n hommia hoitava Teemu Kukonlehto tietää.

– Tällaisilla alueilla ihmiset ovat yleensä lupsakoita, vaikka toki ikäviäkin iltoja mahtuu varmasti sekaan. Mutta jos joku asiakas tulee valittamaan biisivalinnoista, niin tilanteen kehittyminen riippuu täysin siitä, miten niissä tilanteissa kommunikoi. Ei nämä ihmiset vihaisia ole, ainakaan ilman syytä.

Kierros jatkuu Kangaslammelle. Kerrostalojen peittämä alue ei vaikuta ulkopuolisen silmiin mitenkään rauhattomalta. Silmiin sattuu vain muutamia koiran ulkoiluttajia, yksi kotiin päin hortoileva poika sekä työpaikan saunailtaa viettämässä ollut huoltomiesporukka, joka on suuntaamassa kohti keskustaa.

Mitään säpinää ei näy. Ainoa poikkeus on kadun varressa seisova yksinäinen jääkaappi.

– Onhan tämä varmaan joskus ollutkin vaarallista seutua, mutta sittemmin sukupolvi on vaihtunut ja maine on muuttunut lähinnä kaupunkilegendaksi, toteaa yksi huoltomiehistä.

Noh, palataanpa vielä Pupuhuhtaan.

Pupuhuhdassa sijaitsevan perhepuiston huhutaan olevan hämärämiesten majapaikka. Vaikka kello on jo yli puolen yön, ei puisto vaikuta kovinkaan uhkaavalta. Pari teiniä juovuksissa, siinäpä se.

Ja tämän piti olla se todellinen rikospaikka. Jaa-a.

Kävelemme pimeitä katuja pitkin ja mieleen juolahtaa alkuillalla Fun Pubin portsarin toteamus Huhtasuon suuralueen huonoon maineeseen liittyen.

– Ei tämä ole sen kummempi paikka kuin mikään muukaan. Ei täällä olla mitenkään lainsuojattomia. Samalla lailla tälläkin alueella on omat säännöt, jotka pätee paikallisiin ihmisiin. Ei täällä voi miten tahansa riehua, vaikka joku niin luuleekin.

Niin. Eihän huono maine koskaan tyhjästä tietysti kumpua. On siinä varmasti jotain totuuspohjaa taustalla, kuten esimerkiksi se, että Huhtasuon suuralue sijoittuu Jyväskylän väkivaltatilastoissa vuodesta toiseen kärjen tuntumaan. Se väkivaltaisin paikka on aina kaupungin keskusta.

Mutta turhat ennakkoluulot voisi ehkä silti jättää romukoppaan. Työryhmämme selvisi nimittäin tästäkin reissusta ilman mustelmia.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa 12.10.2006.