Venäjä asetti laajat tuontikiellot elintarvikkeille

Valion tuotteita venäläisen ruokakaupan hyllyllä. Venäjä kieltää meijerituotteiden tuonnin EU-alueelta. Maarit Roiha

STT

Venäjä kieltää maidon, muiden meijerituotteiden, lihan, kalan, hedelmien ja vihannesten tuonnin EU-alueelta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kertoi, että kielto alkaa välittömästi.

- Kielto kestää vuoden ajan, elleivät kumppanimme löydä rakentavampaa lähestymistapaa Venäjän-vastaisissa pakotteissaan, Medvedev kertoo.

Venäjän maatalousministerin mukaan Venäjä hankkii tuontikieltoon asetettujen elintarvikkeiden tilalle brasilialaista lihaa ja uusiseelantilaista juustoa.

Venäjän asettamat tuontikiellot EU-maiden ruokatuotteille noudattavat samaa logiikkaa kuin EU:n omat toimet, sanoo Venäjän EU-lähettiläs Vladimir Tshizhov uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Tshizhovin mukaan EU on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan Venäjän energiasta, ja Venäjä taas pyrkii vähentämään riippuvuuttaan ulkomaalaisista maataloustuotteista.

Venäjä on keskustellut tänään lännelle asetetun ruoan tuontikiellosta Valko-Venäjän ja Kazakstanin kanssa. Valko-Venäjä ja Kazakstan kuuluvat Venäjä-johtoiseen vapaakauppa-alueeseen, joka solmittiin toukokuussa.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto vahingoittaa eniten Venäjää itseään ja eristää sen kansainvälisestä yhteisöstä.

Yhdysvallat on myös valmis kiristämään pakotteitaan Venäjää kohtaan, jollei se rauhoita tilannetta Ukrainan itäosassa, sanoi valtiovarainministeriön edustaja.

Suomessa vaalimaan rajanylityspaikalla norjalaista kalaa kuskannut rekka oli iltapäivän ainoa rajan ylittänyt elintarvikerekka. Useita Venäjälle matkalla olleita elintarvikekuljetuksia käännytettiin elintarvikeyhtiöiden ja kuljetusyritysten omilla päätöksillä heti tuontikieltorajoitusten julkistamisen jälkeen.

Vaalimaan rajanylityspaikalla eivät Venäjän asettamat elintarvikkeiden tuontikiellot näkyneet torstaina ruuan hamstraajien muodossa. Odotettavissa kuitenkin on, että viime ajat laskusuunnassa ollut venäläisten ostosmatkailu Suomeen lisääntyy, sillä yksityishenkilöt voivat tuoda jatkossakin länsimaisia elintarvikkeita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut