Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ohje: Näin valmistat punamultamaalia

Punamultamaalin resepti ja keittäminen (noin 180 litraa)

150 l vettä

6–8 kg rautasulfaattia eli vihtrilliä

12 kg ruisjauhoja

24–30 kg (säkillinen) punamultaa

6–8 l vernissaa

3 kg karkeaa suolaa (tai formaliinia)

Maali on hyvä keittää 200 litran astiassa, jonka ympärille voidaan sitoa rautalangalla mineraalivillamatto tasaisen lämmön ylläpitämiseksi maalin keittovaiheessa.

1. Laita astia tiilistä ladotun (harkkotiili erittäin hyvä) kehikon päälle, jossa molemmat päät jäävät auki.

2. Mittaa astiaan aluksi 150 litraa vettä, josta jätät noin 20 litraa pienempään astiaan ruisjauhojen sekoitukseen.

3. Sytytä tuli ja pidä pieneksi pilkottuja kuivia puuklapeja saatavilla tarvittava määrä.

4. Kun vesi on kuumaa, muttei kiehuvaa, lisää rautasulfaatti eli vihtrilli hyvin sekoittaen.

5. Kaada kylmään veteen tehty ruisvelli tynnyriin koko ajan sekoittaen.

6. Tämän jälkeen keitä seosta hiljaisella tulella noin 1,5-3 h. Sekoita seosta jatkuvasti keittoastian pohjaan saakka ylettävällä puumelalla. Tässä vaiheessa keitosta ei saa polttaa pohjaan.

7. Mineraalivillan voi poistaa ja tulta hiukan keventää, kun punamulta (tms. esim. keltamulta) kaadetaan sekaan. Tällöin maali pyrkii kuohumaan yli, joten kannattaa varata lähelle muutama ämpäri, jolla ainesta voidaan väliaikaisesti keittoastiasta vähentää. Tässä vaiheessa sekoitus on myös välttämätöntä. Varo myös polttamasta pohjaan!

8. Lisää sekaan vernissa, sekoittaen.

9. Tämän jälkeen lisää myös suola, jos et voi maalata n. viikon aikana.

 

Punamullan ja vernissan lisäämisen jälkeen keitä seosta miedolla tulella vielä noin tunti, pitempi aikakaan ei haittaa. TESTI: Kasta puupala maaliin ja anna kuivua. Jos siitä ei kädellä pyyhkäistäessä irtoa väriä, maali on valmista. Muutoin jatka vielä keittämistä. Maalia ei voi keittää liian pitkään.

Maali on käyttövalmista heti, sen voi sivellä lämpimänä tai kylmänä seinään. Jäähtyessään keittomaali yleensä paksunee, mutta sen voi ohentaa uudelleen lämmittämällä.

Maalatessa sään tulee olla kuiva ja mielellään pilvinen, mutta ei liian kuuma. Jos aurinko paistaa seinälle kohtisuoraan, kannattaa tuolloin maalata varjoisaa seinustaa.

Paras lopputulos saavutetaan käsittelemättömälle ja karhealle pinnalle tai vanhan punamultamaalin päälle maalattaessa. Älä maalaa punamullalla vanhan lateksi- tai öljymaalin päälle, sillä se ei siinä pysy. Voit testata onko vanha maalipinta punamultaa, kun hankaat sitä sormella: jos se pölyyntyy hangattaessa, siitä tarttuu väriä sormiin tai siitä irtoaa pieniä murusia, on kyseessä keittomaali.

Poista aina maalattavasta kohteesta lika, mm. hämähäkinseitit esim. teräsharjalla. Maalaa tuuhealla leveällä pensselillä. Kertasively riittää. Huolehdi maalin säilyvyydestä. Lisäaineena suola tai formaliini auttaa säilyvyyden paranemiseen. Maalin riittoisuus riippuu maalattavan pinnan laadusta. Lisätietoa keittomaalauksesta saat mm. Museoviraston korjauskortista numero 12 tai erilaisista perinnerakentamiseen ja maalaamiseen liittyvistä oppaista.

Ohje ja lähteet: Keski-Suomen ely-keskus, Euroopan unioni

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut