Osittain reilu madaltaa valmistajien kynnystä

Eeva Salminen

Reilun kaupan tuotemerkin tuotteille saa seuraavasti: Jos raaka-aineita on saatavilla reiluna, niitä on käytettävä. Reilujen raaka-aineiden on myös ylitettävä tietty osuus kokonaisuudesta.

–Tämän, edelleen pääasiallisen järjestelmän rinnalle on tuotu toisenlainen lähestymistapa vuoden alusta lähtien. Se sopii yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita raaka-aineiden taustasta, mutta joiden on vaikeaa tehdä tuotetta, jossa kaikki olisi reilua, Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kertoo.

–Voi tehdä vaikka suklaapatukan, jossa pelkästään kaakao on reilua mutta sokeri ei, vaikka Reilun kaupan sokeria onkin tarjolla. Pakkausmerkinnällä voidaan viestiä, että tuotteessa on käytetty reiluja raaka-aineita. Merkintä on erilainen kuin varsinainen Reilun kaupan merkki.

Muutos on maailmalla saanut aikaan sen, että yritykset ovat ottaneet lisää Reilun kaupan raaka-aineita mukaan tuotantoon. Yritys voi esimerkiksi käyttää osan hankkimastaan sertifioi­dusta raaka-aineesta Reilun kaupan tuotteeseen ja osan yrityksen muihin tuotteisiin.

Sivonen toivoo, että uudistus innostaisi valmistajia lisäämään reilun kaupan raaka-aineita tuotteisiinsa myös Suomessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut