Ravintolayrittäjälle ehdollista sukulaisen työsyrjinnästä

Tuomion taustalla on tuomitun sukulaismiehen työskentely aasialaisessa ravintolassa. Minna Rosti

Tarja Kovanen

Jyväskyläläinen ravintolayrittäjä on tuomittu yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, työaikasuojelurikoksesta sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Lisäksi Peng Sun Tham määrättiin kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tuomion eilen torstaina.

Tuomion taustalla on sukulaismiehen työskentely Thamin kiinalaisravintolassa. Nelikymppinen aasialaismies saapui vuonna 2010 Suomeen työskennelläkseen ravintolassa.

Kymmenen kuukautta kestäneen työsuhteen aikana malesialaisella keittiötyöntekijällä oli vain viisi vapaapäivää ja ylityötunteja kertyi noin 1250. Lisäksi mies työskenteli alipalkattuna 700 euron nettokuukausipalkalla.

Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjä asetti työntekijänsä epäedulliseen asemaan tämän kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen ja perhesuhteiden perusteella ja huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi tämän riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä.

Käräjäoikeus katsoi, että suomen kieltä taitamaton työntekijä oli riippuvainen työnantajastaan. Työntekijä asui työnantajan tai tämän perheenjäsenten luona ja maksoi asumisesta ja ruuasta korvauksena suuren osan palkastaan, mikä lisäsi riippuvaista asemaa työnantajasta.

Tuomittu kiisti syytteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Hänen mukaansa työsuhteen ehdoista oli sovittu ennen kuin työntekijä saapui Suomeen.

Lisäksi tuomittu vetosi tietämättömyyteensä koskien suomalaista työlainsäädäntöä ja työehtosopimuskäytäntöjä.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että tuomittu ei tiennyt suomalaisesta työlainsäädännöstä ja työehdoista. Käräjäoikeus totesi myös, että Suomessa työnantajana toimiva ei voi rangaistusvastuusta vapautuakseen vedota siihen, ettei tuntisi suomalaista työlainsäädäntöä.

Tuomittu velvoitettiin korvaamaan maksamattomia palkkoja korkoineen yhteensä noin 32000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.