Seppo Taalasmaa ei palaa: "Sille roolille on laitettu piste ja se pitää"

Jarmo Koski näytteli talonmies Seppo Taalasmaata neljätoista vuotta. Hanna-Kaisa Hämäläinen

Heini Koskela

Nuorena miehenä Jarmo Koski puntaroi, ryhtyisikö kirjailijaksi, kuvataiteilijaksi vai näyttelijäksi.

– Kaikkea niitä olen tehnyt, mutta näyttelijän työstä tuli lopulta ammatti.

Hän pyrki teatterikouluun Kalle Holmbergin ollessa sen rehtorina. Tie katkesi viimeiseen vaiheeseen. Sisään otettiin kymmenen, Jarmo oli sijalla yksitoista.

– Sitten mulle sanottiin, että ei koululla ole sulle mitään opetettavaa, olet liian valmis. No minä ajattelin, että pitäkää koulunne, Jarmo tuumaa.

– Vähän aikaa yritin olla lehtimies ja opettaja, mutta näyttelin samaan aikaan Ylioppilasteatterissa, josta minut pyydettiin Ahaa-teatteriin. Ja sillä tiellä olen. Teatterikoulua en ole tarvinnut.

Koko kansan tuttu Jarmosta tuli television Salattujen elämien kautta. Sarjassa hän näytteli talonmies Seppo Taalasmaata neljätoista vuotta. Viime kuussa nähtiin viimeiset jaksot, joissa hän oli mukana. Ne kuvattiin viime keväänä.

Jarmo poistui sarjasta omasta tahdostaan.

– Tein sarjaa viime vuodet vuosi kerrallaan ja viime keväänä tulin siihen tulokseen, että tämä tie on nähty ja on aika tehdä jotain muuta. Sille roolille on laitettu piste ja se pitää, Jarmo sanoo.

Toisin kuin Jarmo tv-sarjan alkaessa ajatteli, se ei ole estänyt häntä tekemästä muita töitä. Hän on näytellyt teattereissa ja tehnyt dubbauksia animaatiosarjoissa ja -elokuvissa, televisiomainoksissa ja dokumenteissa. Dubbauksista mainittakoon Teletappien Tiivi-Taavi sekä Matka maailman ympäri 80 päivässä -piirrosarjan Passepartou. Jarmo on myös Nalle Puhin virallinen, Disneyn hyväksymä suomenkielinen ääninäyttelijä.

Parasta aikaa hän näyttelee Rauman ja Porin Kaupunginteattereissa Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike –näytelmässä, jonka ensi-ilta oli helmikuussa Porissa.

– Olen tehnyt viime vuodet niin hiivatisti töitä, että nyt teen vähän aikaa sitä, mitä itseäni huvittaa. Maalaan edelleen tauluja ja harkitsen myös kirjoittamista, aikanaan lastenohjelmiakin kirjoittanut ja niissä näytellyt Jarmo toteaa.

Jarmo on avoin myös mielenkiintoisille työtarjouksille. Kuka ties hänet nähdään vielä myös televisiossa, vaikka tällä hetkellä hän arvelee olevansa sinne liian ”leimautunut”.

Seppo Taalasmaan rooli on vaikuttanut myös hänen jokapäiväiseen elämään niin, ettei hän ole voinut liikkua julkisilla liikennevälineillä vuosikausiin.

– Tietysti sen voi ottaa kohteliaisuutena, että olen tehnyt sen verran vakuuttavaa työtä, että ihmiset oikeasti uskovat sellaisen henkilön olemassa oloon, Jarmo Koski sanoo ja naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.