Lupaa parempaa!

Inka Mäkelä

Uusi vuosi ja uusi alku. Taivaan täyttävät jälleen pamaukset ja savu, kun rahat ammutaan tuhkana tuuleen muutaman sekunnin kestävänä valoilmiönä, joka ei poikkea niistä sadoista muista, jotka ihminen on elämänsä aikana nähnyt. Ja voi maailman nälkiintyneet lapset, jotka iloitsisivat samalla rahalla ostetusta leivästä vielä enemmän. Ja voi sitä roskan määrä, joka tammikuun aamussa meille avautuu.

Minulle tärkeintä uudessa vuodessa ovat lupaukset, jotka yleisen käsityksen mukaan eivät ikinä pidä kuukautta pidempään. Mutta kyllä ne pitävät, jos haluaa tarpeeksi. Uudesta vuodesta saa juuri oikean startin "uudelle" elämälle. Mitä kaikkea seuraavana vuonna tapahtuukaan, kun tänä vuonna tapahtui tällaista? Nyt tulee superterveellinen vuosi.

Jos ei ikinä saa toteutettua lupauksiaan, ei tahdo niitä tarpeeksi paljon. Jos nukut pommiin ja myöhästyt bussista joka aamu, et halua tarpeeksi paljon ehtiä bussiin. Kun tarpeeksi haluaa, jokainen pääsee sängyn pohjalta ylös, kun kello soi. Sama tilanne kaikkien karkkilakkojen ja kuntokuurien kanssa. Olet päättänyt aloittaa jostain hyvästä syystä, olkoon se tarpeeksi hyvä syy myös muistuttamaan sinua, kun ote lupauksesta meinaa lipsua.

Ei uudenvuodenlupauksen tarvitse olla mikään elämää mullistava. Se on vain hauska piristys ensi vuoteen, ja kun sen toteuttaa, tulee hyvä mieli.

Keksi edes jotain pientä: Haluan lukea kirjan. Kiitän bussista noustuani. Käytän heijastinta. Laitan leivälle kaksi kurkkuviipaletta enemmän. Käytän vähemmän rahaa herkkuihin. Jätän aikaa rentoutumiselle. Luen sanakokeeseen.

Moni uskoo tulevaisuuden olevan synkkä. Sota syttyy, maailma hajoaa ja ilmastonmuutos tappaa meidät. Kuinka kaukana on tulevaisuus? Ei kai jo vuonna 2016?

Ehdottaisinkin koko maailman yhteiseksi uudenvuodenlupaukseksi muutosta ja u-käännöstä, jotta tulevat lapset voisivat uskoa maailman tulevaisuuden olevan valoisa.

Kirjoittaja opiskelee toista vuotta Schildtin lukiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.