Kiina pysyy kysymysmerkkinä

Riitta Hildén

Maailmantalous ei kehittynyt tänäkään vuonna ennusteiden mukaisesti. Maailmankaupan kasvu jäi odotuksista. Kiinan talouden tilalla voi selittää molempia.

Myös kehittyneiden maiden poikkeuksellisen matala inflaatio kertoo, että liukkaalla jäällä liikutaan yhä. Toinen vaihtoehto on, ettei vanhaa ”normaalia” ole enää olemassa. Yhtä hankalia molemmat vaihtoehdot. Ei tarvita kovin kaksista shokkia kaatamaan nousua.

Kiina on ja pysyy jokerikorttina. Se toteuttaa suurta siirtymäänsä kotimarkkinavetoisuutta kohti. Sen onnistumisesta ei ole varmuutta, mutta kansainvälisen kaupan kasvu ei pitkään aikaan nouse takavuosien Kiinan pullistamalle tasolle.

Sotkuisin toistaiseksi on Eurooppa ja erityisesti EU, joka kulkee kriisistä kriisiin ja on koko lailla kyvytön taloutensa vauhdittamiseen. EU riitelee ja puuhastelee, erilliset ääriryhmät vahvistuvat, eikä niitä yritetäkään integroida vastuuseen, mikä on vanha suomalainen tapa hiljentää änkyrät.

Edes Kreikan kriisi ei ole ohi, vapaan liikkumisen idea on jo osin menetetty, pakolaiskriisi on akuutti ja kallis. Sitä ovat myös erilaiset terroriuhat, ja seuraavaksi vastassa on brittien äänestys maan EU-jäsenyydestä.

Yhdysvallat on riittävän iso talous generoimaan sisäistä kasvua ainakin jonkin aikaa, vaikka entisellään sekään ei ole.

Yhdysvaltain keskuspankki aloitti kuitenkin koron noston pienellä askeleella. Pankin arvion mukaan sikäläinen talouskasvu on suhteellisen vakaalla pohjalla, joskin työmarkkinoiden ulkopuolella on edelleen liikaa työikäistä väkeä. Inflaation pienuutta keskuspankki ihmettelee itsekin.

Poliittisesti Yhdysvallatkin muuttuu kysymysmerkiksi, sillä presidentti vaihtuu marraskuussa. Päinvastaisista vakuutteluista huolimatta Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on juuri sellainen, että tulevan presidentin nimi voi olla Donald Trump.

Euroopan keskuspankin ei uskota nostavan korkoa koko ensi vuonna, eikä ihan heti senkään jälkeen. Se jatkaa rahan työntämistä markkinoille kauan. Talouskasvu kuitenkin nilkuttaa.

Hännän huippuna Euroopan kehittyneimpien maiden joukossa on nyt Suomi, jonka talouden ensi vuoden kasvutoiveet ovat lähes kokonaan viennin eli kansainvälisen kysynnän elpymisen varassa. Työmarkkinajärjestöillä on yhä mahdollisuus luoda luottamusta uhkailun ja kiristyksen sijaan.

Samalla kun toivotan lukijoille hyvää ensi vuotta, kiitän yli kahden vuosikymmenen yhteistyöstä. Poistun palstalta.

Kummallisiksi kasvaneista epävarmuuksista huolimatta: eletään ihmisiksi.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.