Tonttulakista vankilatuomio – Brunei kieltää kansalaisiltaan jopa yksityisten joulutervehdysten lähettämisen

Joulu on Brunein sulttaanikunnassa kielletty, myös tonttulakin pitäminen. Matti Salmi

Janne Yläjoki

Takavuosina verrattain suvaitsevaisena maana tunnettu Brunein sulttaanikunta hakee uutta suuntaa kieltämällä joulun.

Brittilehti The Independentin mukaan joulunviettoon osallistuneita bruneilaisia odottaa maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistus.

Brunei on kieltänyt kaiken mahdollisen joulunvieton, mukaan lukien joulutervehdysten lähettämisen ja tonttulakin pitämisen, kertoo Australian valtalehti Sydney Morning Herald.

Täyskielto koskee kuitenkin vain sulttaanikunnan muslimikansalaisia. Brunein asukkaista noin 32 prosenttia on ei-muslimeita. Hekin saavat viettää joulua vain omissa yksityistiloissaan siten, että tapahtumista ei myöskään tiedoteta julkisesti.

Joulun julkinen juhlinta ja sen organisointi voi tuoda myös ei-muslimille maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistuksen.

Brunein kovan linjan takana on maata pian 50 vuotta itsevaltaisesti hallinnut sulttaani Hassanal Bolkiah.

Hän esitteli viime vuonna maan uudet sharia-lait, joihin kuuluvat muun muassa varkaiden raajojen katkomiset sekä aviorikoksen tekijöiden, homoseksuaalien ja raiskaajien kivitystuomiot.

Lakien täytäntöönpano ei ole kuitenkaan edennyt ilmoitetulla nopeudella, kertovat paikan päällä olevat ulkomaiset tarkkailijat. Hidastelulle ei ole annettu mitään selitystä, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että sulttaanin liiketoimet joutuivat maailmalla melko kovaan vastatuuleen sharia-päätösten seurauksena.

Hänen luksushotelliketjunsa ovat tälläkin hetkellä laajan boikotoinnin kohteena niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin. Boikottikampanjan johdossa on ollut näkyviä julkisuuden henkilöitä kuten esimerkiksi sir Richard Branson, Jay Leno ja Sharon Osbourne.

Joulun osalta sharia-komento näyttää kuitenkin etenevän. Brunein uskonnollisten asian ministeriön virkailijat kiertelivät jo vuosi sitten joulun alla kauppaliikkeissä poistattamassa ikkunoihin aseteltuja joulukoristeita, kuten myös henkilökunnan tonttulakkeja ja muita jouluasusteita, kertoo Sydney Morning Herald.

Tänä vuonna myös uskonnolliset johtajat ovat lähteneet voimallisesti joulun vastaiseen kampanjaan. Brunein johtavan englanninkielisen verkkolehden Borneo Bulletinin mukaan perjantairukouksessa on kielletty jopa kynttilöiden polttaminen jouluun viittaavana toimintana.

– Joku voisi ajatella, että tämä (joulun vietto) on vähäpätöinen asia... Mutta muslimeina meidän pitää torjua se, koska se voi vaikuttaa meidän omaan uskoomme, eräs imaami totesi.

Juuri tämä on myös Brunein hallituksen virallinen linja.

– Vastatoimilla... pyritään kontrolloimaan joulun liiallista ja avointa juhlintaa, joka voisi vahingoittaa muslimiyhteisön uskoa (aqidah), selitti uskonnollisten asiain ministeriön edustaja Brunei Timesille.

Joulun kieltämistä on perusteltu myös Brunein uudella rikoslailla, joka kieltää yksiselitteisesti kaikki muslimiväestön käännyttämisyritykset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.