Kahdelle kuolemantuomio brittituristien murhasta Thaimaan Koh Taolla

Tuomitut tuotiin Samuin saarella pidettyyn oikeudenkäyntiin. Nicolas Asfouri

STT, AFP

Thaimaassa on tuomittu kuolemaan kaksi miestä, jotka todettiin torstaina syyllisiksi kahden brittituristin murhaan. Tuomioistuin katsoi, että Myanmarista Thaimaahan muuttanut kaksikko tappoi 23-vuotiaan naisen ja 24-vuotiaan miehen saarella Thaimaan eteläosassa syksyllä 2014.

Kumpikin tuomituista todettiin lisäksi syylliseksi naisuhrin raiskaukseen. Paljon kansainvälistä huomiota saanut oikeudenkäynti kesti kuukausia.

Brittien ruumiit löydettiin sukeltajien suosiman Koh Taon saaren rannalta 24. syyskuuta 2014. Nyt tuomitut 22-vuotiaat miehet pidätettiin parisen viikkoa myöhemmin laajojen poliisietsintöjen jälkeen.

Lomalla olleet britit surmattiin puisella mailalla ja puutarhakuokalla.

Koh Taon lähistöllä Koh Samuissa tuomion saanut siirtolaiskaksikko on kiistänyt murhanneensa britit.

Thaimaan poliisi on saanut paljon kritiikkiä tapauksen tutkinnasta erityisesti brittimediassa. Syytettyjen puolustus arvosteli sekin viranomaisia esimerkiksi siitä, että poliisi olisi saastuttanut rikospaikan. Poliisilta kestikin tunteja eristää surmien tapahtumapaikka.

Puolustus niin ikään väitti, että kahta siirtolaista on käytetty jutussa syntipukkeina. Turismi on Thaimaalle hyvin tärkeä tulonlähde, joten viranomaisilla oli surmien jälkeen kova paine löytää henkirikoksesta epäiltyjä.

Puolustuksen mukaan syytetyt myös joutuivat kidutetuiksi ja tekivät tunnustuksen sen vuoksi. Syytetyt peruivat myöhemmin tunnustuksensa.

Myanmarista muuttaneen kaksikon puolustus ilmoitti heti torstaina, että se aikoo valittaa annetusta tuomiosta.

Thaimaassa odottaa saamansa kuolemantuomion täytäntöönpanoa 456 vankia. Aasian maan toistaiseksi viimeisin teloitus on tehty vuonna 2009.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.