Burundissa kapinalliset uhkaavat kaataa presidentin

YK on varoittanut, että Burundi on jälleen sisällissodan partaalla. Tony Karumba / Lehtikuva

STT, AFP

Itä-Afrikan Burundissa kapinallisryhmät uhkaavat syöstä vallasta presidentti Pierre Nkurunzizan. Hallintoa vastustavat kapinalliset ovat muodostaneet yhteiset joukot, sanoo kapinallisten edustaja.

Kapinallisten mukaan heidän tarkoituksensa on suojata ihmisiä ja kaataa presidentti Nkurunziza, jotta maahan saadaan palautettua demokratia.

Burundin levottomuudet alkoivat tänä keväänä, kun presidentti Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä perustuslain vastaisesti kolmannelle kaudelle. Tämä käynnisti armeijan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen toukokuussa.

Nkurunziza voitti vaalit heinäkuussa. Vaalit eivät kuitenkaan olleet YK:n mukaan lailliset tai vapaat.

Presidentin uudelleenvalinnan jälkeen maassa on ollut useita aseellisia yhteenottoja. Levottomuuksissa on kuollut ainakin 400 ihmistä. Tuhannet ovat joutuneet pakenemaan maasta.

YK on varoittanut, että maa on jälleen sisällissodan partaalla. Burundissa käytiin vuosina 1993–2005 verinen sisällissota hutujen ja tutsien välillä.

Sota loppui Nkurunzizan valintaan presidentiksi. Kapinallisten mukaan Nkurunziza kuitenkin rikkoo rauhansopimuksen ehtoja valtakautensa pidentämisen vuoksi.

Afrikan unioni on toivonut rauhanturvaajien lähettämistä maahan, mutta Burundin hallinto on vastustanut asiaa. Hallituksen mukaan maassa vallitsee rauha.

Afrikan maiden johtajat kokoontuvat ensi viikolla ja yrittävät löytää ratkaisua maan tilanteeseen. Yksi kokouksen päätarkoitus on saada lupa rauhanturvaajien lähettämiseksi maahan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.