SpaceX avasi uuden oven avaruusmatkailulle – historiallinen rakettikoe onnistui vihdoin

STT, Reuters-AFP

Halvemmat avaruuslennot saattavat nyt olla askeleen lähempänä. Amerikkalainen avaruusyhtiö SpaceX teki varhain tiistaina avaruushistoriaa, kun se onnistui ohjaamaan Falcon 9 -avaruusrakettinsa ensimmäisen vaiheen takaisin maankamaralle laukaisun jälkeen.

Ensimmäisen vaiheen tehtävänä on nostaa raketti ilmaan ja saada sille riittävä nopeus, minkä jälkeen vaihe irrotetaan. SpaceX:n aikaisemmat yritykset ovat epäonnistuneet, ja osat ovat päätyneet mereen ja romuksi.

Yhtiön tavoitteena on, että tulevaisuudessa rakettien osia voitaisiin ottaa talteen ja käyttää uudestaan, mikä vähentäisi merkittävästi avaruusmatkojen kustannuksia. Nykyisin jokaisessa laukaisussa menetetään arvokasta teknologiaa.

Kanadalainen astronautti Chris Hadfield onnitteli yhtiötä onnistuneen kokeen jälkeen.

– Se oli vaikea laskeutuminen. Avaa täysin uuden oven avaruusmatkailulle. Odotan innolla yksityiskohtia, Hadfield kirjoitti Twitterissä.

SpaceX:llä on ollut tänä vuonna myös epäonnea: kesäkuussa kansainväliselle avaruusasemalle matkalla ollut Falcon 9 -raketti räjähti vain kaksi minuuttia sen jälkeen kun se oli laukaistu Floridasta. Raketissa oli mukana satojen miljoonien arvoisen lastin lisäksi myös espoolaisten koululaisten suunnittelema ja rakentama mikrolaboratorio.

Falcon 9 laukaistiin matkaan Floridan Cape Canaveralista aamuyöstä Suomen aikaa. Muutama minuutti laukaisun jälkeen raketin ensimmäinen vaihe laskeutui suunnitellusti noin 10 kilometrin päähän laukaisupaikasta.

Laukaisu näytettiin suorana lähetyksenä yhtiön nettisivuilla.

– Falcon (Haukka) on laskeutunut, SpaceX:n edustaja sanoi ihmisten hurratessa taustalla yhtiön pääkonttorissa Kaliforniassa.

Raketin toinen osa jatkoi matkaansa ja toimitti 11 viestintäsatelliittia Maata kiertävälle radalle.

Vaadittiin useita yrityksiä ennen kuin rakettikoe onnistui. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa onnitteli alihankkijaansa Twitterissä heti kokeen onnistumisen jälkeen. SpaceX:llä on Nasan kanssa 1,6 miljardin dollarin sopimus tarvikkeiden kuljettamisesta Kansainväliselle avaruusasemalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.