Ilmastonmuutos uhkaa myös ranskalaisia viinejä

Monet perinteikkäät ranskalaiset viinitilat ovat tuottaneet samoja lajikkeita jo vuosikymmeniä, mistä johtuen muutosten tekeminen ei ole niille välttämättä helppoa. Tiina Mutila

STT, AFP

Ilmastonmuutos uhkaa myös viininystäviä. Itä-Ranskan tunnetulla Beaujolaisin viininviljelyalueella pelätään, että ilmastonmuutoksen vuoksi lisääntyvät kuivat kaudet ja myrskyisät sateet voivat hankaloittaa viinintuotantoa.

Ranskalaisviljelijät eivät ole jääneet toimettomiksi uhkakuvien edessä. Maassa on valjastettu tutkijaryhmä etsimään rypäleitä, jotka voisivat selvitä muuttuvassa ilmastossa. Mielenkiinnon kohteena on erityisesti Beaujolaisin alueen tumma päärypälelajike Gamay, jonka toivotaan kestävän ankarammaksi käyviä olosuhteita.

Ranskan maataloustutkimuskeskuksen tutkijaryhmä ei ole kuitenkaan vielä onnistunut löytämään täydellistä yksilöä. Haussa olisi paksukuorinen ja kevytterttuinen, ja siten ilmakuivatuksen parhaiten kestävä rypäle. Paksukuoriset rypäleet tuottavat myös enemmän tanniinia, joka tuo viineihin kauniin värin.

Ranskassa on saatu jo makua siitä, miten kuivuus vaikuttaa viininviljelyyn. Kuluvan vuoden ennätyskuumuus verotti viljelijöitä, ja viinintuotannon on arvioitu putoavan jopa neljänneksellä.

Kokonaan tuotanto ei ole Ranskassa loppumassa. Muutoksia siihen tulee kuitenkin väistämättä.

– Kyse ei ole siitä, etteikö Ranskassa olisi enää viininviljelyä vuonna 2050. Enemmän kyse on siitä, voimmeko tehdä samanlaista viiniä kuin aiemmin ja välttää viinilajikkeisiin ja tilojen sijaintiin liittyviä muutoksia, sanoo tutkimusjohtaja Herve Quenol Ranskan tieteellisestä tutkimuskeskuksesta.

Quenolin mukaan osalle viljelijöistä muutokset voivat olla hankalia niellä. Monet perinteikkäät ranskalaiset viinitilat ovat tuottaneet samoja lajikkeita jo vuosikymmeniä, mistä johtuen muutosten tekeminen ei ole niille välttämättä helppoa.

Samalla kun Ranskan viininviljely kärsii ilmastonmuutoksesta, Englannissa tuottajat ovat innostuneet parantuneiden viljelymahdollisuuksien vuoksi. Ilmastonmuutoksen uskotaan nostavan lämpötiloja ja vähentävän sateiden määrää maassa, mikä parantaisi viljelyolosuhteita.

Ilmastonmuutos hyödyttänee erityisesti brittiläisten kuohuviinien myyntiä ja tuotantoa. Lisääntyvän lämmön uskotaan parantavan niiden jo varsin hyvänä pidettyä laatua.

Sään lämpeneminen on innostanut myös muita pohjoisen valtioita, kuten Ruotsia ja Tanskaa, julistautumaan viinintuotantomaiksi.

Ilmastonmuutoksen ja viiniteollisuuden tutkija Alistair Nesbitt kuitenkin toppuuttelee pohjoisten maiden viininviljelyintoa.

– Voit viljellä viiniä vaikka Grönlannissa tai Islannissa, mutta se on eri asia kuin viinin kaupallinen tuotanto, Itä-Anglian yliopiston tutkija sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Nesbitt muistuttaa, että esimerkiksi Britanniassa viiniä tuotetaan hehtaarimäärissä mitattuna edelleen hyvin vähän. Hänen mukaansa potentiaalia kasvuun kuitenkin on, mutta siihen tulee menemään aikaa.

– Raja tuottoisaan viljelyyn kulkee Keski-Englannissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.