Plus ja miinus pysyvät erillään

Marko Ahonen

Tämä romanttisten elokuvien kaava on tuttu kaikille: luonteiltaan täysin erilaiset ihmiset päätyvät lopulta onnellisesti yhteen. Toinen esimerkiksi pelaa elämässään aina varman päälle järki edellä ja toinen on vaistoonsa luottava luonnonlapsi. Tai toinen on kyynikko ja toinen romantikko. Tai toinen on vaikkapa macho sovinisti ja toinen vahva ja itsenäinen feministi.

En ole koskaan kuullut, että tosielämässä näin perustavalla tavalla erilaiset olisivat rakastuneet, päätyneet yhteen ja myös eläneet yhdessä onnellisina kovinkaan kauaa, saati sitten elämänsä loppuun asti. Sen sijaan elokuvissa tätä tapahtuu jatkuvasti.

Jos elokuvia uskoo, kannattaa etsiä elämänkumppanikseen itsensä vastakohta. Näin löytyy Se Oikea. Rohkenen epäillä, vahvasti.

Yritin googlailla asiaa. Idea on jo lähtökohtaisesti niin typerä, että edes netistä en tukea moiselle väitteelle löytänyt. Sen sijaan yhteensopivuutta pohdittiin esimerkiksi horoskooppimerkin ja veriryhmän perusteella. Tällaista eivät elokuvat jostakin syystä koskaan ehdota. Typeräähän moinen olisikin, vaan ei sen typerämpää kuin neuvo etsiä rakastetuksi itsensä vastakohta.

Elokuvien mukaan miehen ja naisen raivokas riitely tarkoittaa sitä, että he rakastavat toisiaan. Riita kääntyy äkkiä ja (muka) yllättäen suudelmaksi, joka usein johtaa vieläpä sänkypuuhiin. En kehota kokeilemaan tätä tosielämässä, en varsinkaan tuntemattomien kanssa. Miesten erityisesti on syytä pitää huulensa kurissa. Saattaa nimittäin muutoin tulla syyte sukupuolisesta ahdistelusta.

Usein saa kuulla pariskunnan päätyneen eroon, koska he ”kasvoivat erilleen”. Suhteen tulevaisuudennäkymät tuskin muuttuvat ainakaan paremmiksi, mikäli yhdessä elää kaksi jo ennen tapaamista aivan eri suuntiin kasvanutta ihmistä. Tosielämässä vastakohdat eivät täydennä toisiaan, vaan erottavat ihmiset toisistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.