Imago kohenee vauhdilla

Uljas Valkeinen

Vaikka talouden tunnelmat ovat mollivoittoisia ja olemme kovien haasteiden edessä, Keski-Suomen elinkeinoelämässä voi nähdä useita valonpilkahduksia.

Kärjessä porskuttaa biotalous. Äänekoskelle rakennettava Metsä Fibren biotuotetehdas etenee vauhdilla ja suunnitelmien mukaan. Se tuo rutkasti työtä jo rakennusvaiheessa ja työtä myös laitetoimittajalle Valmetille sekä sen allihankintaverkostoon. Tehtaan käynnistyessä syntyy arvoketjuun vähintään 1 500 uutta pysyvää työpaikkaa.

Matkailuyritykset tuntuvat olevan kestomenestyjiä ja rohkeita investoijia. Vaikka hetkellisesti maailmantilanteen vuoksi venäläisten matkailijoiden määrä on alamaissa, niin kasvua haetaan muualta. Vuoden 2016 alussa Keski-Suomen kauppakamarin matkailuhallituksen käynnistämä Stop Over -kehittämishanke suuntaa katseensa erityisesti aasialaisiin matkailijoihin ja Eurooppaan.

Sauna-teema sopii erinomaisesti maakuntaamme, sillä se nivoo yhteen niin pienimmät mökinvuokraajat kuin vetovoimaisimmat matkailukeskuksemme. Viimeisimmän kymmenen vuoden aikana Keski-Suomen matkailuun on investoitu 250 miljoonaa euroa eikä tahti tunnu hyytyvän. Matkailuyritykset ilmoittivat investoivansa yli 100 miljoonaa lisää seuraavan viiden vuoden aikana.

Keski-Suomen innostavaa ja rohkeaa imagoa kasvattavat myös menestyvät tapahtumat. Jyväskylästä valtavaan maineeseen on ponnistanut Nordic Business Forum. Hans Peter Siefenin ja Jyri Lindenin luotsaama yritysrypäs jatkaa voittokulkuaan. Vaikka tapahtuma siirtyi pari vuotta sitten Helsinkiin, niin imagohyötyä tulee edelleen Jyväskylään, missä yritys pitää kotipaikkaansa.

Kasvuyrittäjyys ja Keski-Suomi mielletään yhä voimakkaammin yhteen. Viime viikkoina olemme saaneet iloita muun muassa kahden Kasvu Openista ponnistaneen kasvuyrityksen hyvistä uutisista

Aktiivisia viherseiniä valmistava ja kehittävä Naturvention Oy julkisti merkittävän pääomasijoituksen ja samalla yhteistyökumppanuuden TallinkSiljan kanssa.

Toinen voimakkaasti kasvava ja kansainvälistyvä yritys, BioGts Oy, sai niin ikään äskettäin 3,8 miljoonan euron kasvurahoituksen. Kasvunnälkäisiä yrityksiä tuntuu olevan meillä joka puolella.

Viime viikolla olimme Kauppalehden kutsumana Helsingissä kertomassa toimitukselle Suomen suurimman yritysten kasvun sparrausohjelman kuulumisia. Keskusteluissamme KasvuOpenin ohella nousivat edellä kuvaamani Keski-Suomen positiiviset kuulumiset ja yritykset.

Tunnelma kiteytyi Suomen suurimman talouslehden toimituspäällikön kysymykseen: ”Mitä ihmettä siellä Jyväskylässä teille syötetään, kun te kaikki olette niin innoissanne kasvusta ja sieltä syntyy jatkuvasti näitä uusia ilmiöitä?”

Hyvää ja rauhaisaa Joulun aikaa!

Kirjoittaja on Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut