Keskustelun kulku nyt ja silloin joskus

Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Internet on pilannut monta keskustelua. Torpannut ne heti alkumetreille. Armottoman pohdinnan ja päättelyketjujen sijaan oikea vastaus löytyy älypuhelimien kätköistä muutamassa sekunnissa. Usein jopa niin, että ennen kuin varsinaista kysymystä on ehditty esittää, on joku nokkelana jo ennakoinut asiaa ja kaivanut tiedon esiin.

Ennen vanhaan keskustelu eteni esimerkiksi näin:

– Muistaako kukaan koska Suomen televisiosta tuli Twin Peaks?, Jarmo kysyy.

– Eikös se ollut se vuosi, jonka juhannuksena Pekka hukkasi saappaansa. Muistan tämän siitä, että epäilimme silloin Twinnarin oudosti takaperin puhuvan miehen varastaneen ne, Sari vastaa.

– No sehän se oli toki looginen epäilys, Jarmo nauraa.

– Mutta mikä se vuosi sitten oli.

Sari intoutuu kertomaan pitkälti ja seikkaperäisesti Pekan saappaista ja siitä kuinka nämä lopulta löytyivät saunan lauteiden alta.

Tässä vaiheessa keskusteluun liittyy myös pöydän ääressä istuva Sari.

– Eikös nuo kumisaappaat viittaisi selkeästi siihen kesään, jona satoi ihan kauheasti. Se sadekesä oli ysiluokan jälkeen kun oltiin Sarin kanssa harventamassa sokerijuurikkaita ja oltiin upota pohkeita myöten niljakkeiseen peltoon, Tiina toteaa.

Tämä kommentti johtaa loputtomaan Tiinan ja Sarin sokeripelto-anekdoottien tulvaan. Pellosta taas Jarmolle tulee mieleen talvinen retki – minnekäs muualle kuin Pelloon – jonka aikana aiemmin mainittu saapassankari Pekka humaltui niin kovasti, että unohti vaimonsa nimen ja oman sosiaaliturvatunnuksensa. Se sotu sentään tuli mieleen aamuun mennessä. Vaimo ei tullut, mutta ero tuli.

Kun keskustelua on käyty noin puolen tunnin ajan, tullaan yhdessä mielin siihen tulokseen, että Twin Peaks alkoi pyöriä televisiossa vuonna 1990.

Tänään keskustelu menee näin:

– Muistatteko Twin Peaks –sarjan. Koska se oikeastaan pyöri Suomen televisiossa?

– Vuonna 1991.

Tai jopa näin:

– Muistatteko Twin Peaks –sarjan.

– Vuonna 1991.

Lopputulos on toki tarkempi, mutta vaikka siinä lyhytkasvuisen miehen nimi tarkentuisi helposti Michael J. Andersoniksi, olisi se oikeaa keskustelua paljon tylsempi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut