Ruotsissa sosiaalipalvelut kovilla pakolaistilanteen takia

STT

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä koettelee Ruotsissa useiden kuntien ja alueiden sosiaali- ja terveyspalveluita ja henkilökunnan jaksamista.

Vaikeuksia näyttää olevan etenkin kuntien sosiaalitoimessa, jonka pitäisi huolehtia suuresta joukosta alaikäisiä, jotka ovat saapuneet Ruotsiin ilman huoltajia.

Sosiaalitoimi ei aina ehdi käsitellä asioita huolellisesti, asuinpaikoista ja kasvattajista on pulaa ja alaikäisiä turvapaikanhakijoita on karannut suuriin kaupunkeihin. Tämä selviää Ruotsin valmiusviranomaisen MSB:n viimeaikaisista tilanneraporteista.´

Asiantuntijoiden mukaan edessä on pitkä ja vaativa työ, jotta nuoret saataisiin kiinnitettyä osaksi yhteiskuntaa.

- Kunnille on suuri haaste järjestää koulutus, terveydenhoito ja asuminen kaikille näille lapsille ja nuorille, sanoo johtaja Per-Arne Andersson Ruotsin kuntien ja maakäräjien etujärjestöstä SKL:stä.

Lisäksi monet kunnat ovat raportoineet, että muiden avun tarpeessa olevien lasten asioiden käsittely on kärsinyt pakolaistilanteen vuoksi.

Lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä on tuonut painetta myös terveyskeskuksiin, neuvolatoimintaan, psykiatriaan ja hammashoitoon etenkin monissa pienemmissä kunnissa ja lääneissä, käy ilmi viranomaisten tiedoista.

Ruotsista turvapaikkaa on hakenut tähän mennessä noin 160 000 ihmistä tänä vuonna. Suomessa hakemuksia on tullut tälle vuodelle yli 30 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.