Vastuu neutraloi ärhäkät

Pekka Mervola

Suomen poliittinen järjestelmä oli hetken rikki, kun perussuomalaiset saivat jytkyvaaleissa 2011 yli 19 prosentin kannatuksen. Puolue ei silloin ollut valmis käyttämään eduskuntapaikkojen suomaa valtaa, vaan se jäi oppositioon.

Siitä seurasi poikkeuksellinen hallituskausi. Politiikassa kaikkea verrattiin suhteessa perussuomalaisiin. Puolueet miettivät, miten niiden kannat vaikuttaisivat perussuomalaisten kannatukseen. Hallitus pohti, miten sen teot suhteutuisivat perussuomalaisten väitteisiin. Perussuomalaisten pelko oli suuri voima.

Käytännössä perussuomalaisista tuli näin suomalaisen politiikan keskiö. He saivat kokoaan suuremman huomion muilta puolueilta ja poliitikoilta.

Suomessa ei kuitenkaan juuri kukaan lähtenyt siitä ajatuksesta, että perussuomalaisten saama kannatus ei voisi johtaa vastuupaikoille. Pikemminkin perussuomalaisten tuloa vastuuseen odotettiin – ja jopa vaadittiin.

Kunnissa perussuomalaiset pääsivätkin nopeasti vastuutehtäviin, mutta valtakunnallisessa politiikassa tämä tapahtui vasta viime kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Monissa Euroopan maissa populistisia ja maahanmuuttokriittisiä puolueita kartetaan kuin ruttoa. Ne halutaan eristää ja niitä osoitellaan sormella.

Ruotsin viime valtiopäivävaaleissa vuonna 2014 ruotsidemokraatit nousivat 13 prosentin kannatuksella kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Muut puolueet eivät kuitenkaan halua tehdä ruotsidemokraattien kanssa yhteistyötä, joten 1988 perustettu kansalliskonservatiivinen puolue pysyy oppositiossa.

Puolueen maahanmuuttolinja on muiden ruotsalaisten puolueiden mielestä ollut mahdoton.

Timo Soinin perussuomalaisten vertaaminen monien muiden maiden maahanmuuttokriittisiin oikeistopopulistipuolueisiin ei tee oikeutta perussuomalaisille. Perussuomalaiset on lähtökohtaisesti maltillinen puolue ja se vain edustaa erilaisia näkemyksiä suhteessa vaikka EU:hun, maahanmuuttoon tai liberaaleihin arvoihin.

Silti perussuomalaiset olisivat voineet joutua ”ikuiseen” oppositioon osassa Euroopan maita. Ja sitä kautta radikalisoitua hiljalleen.

Hallitusvastuu pakottaa Suomessa jokaisen puolueen vuorollaan kohtaamaan todellisuuden ikävätkin asiat. Kun hallitus on aina monen puolueen yhdessä muodostama, se johtaa väistämättä hallitusten politiikassa kompromissien tekoon.

Juuri nämä kompromissit ovat ääripuolueille vaikeita. Ne edustavat puhtaimmillaan propagandassaan yksinkertaistettuja ajatuksia. Hallitusvastuussa yksinkertaiset asiat muuttuvat monimutkaisiksi.

Suhteellinen vaalitapamme ja monipuoluejärjestelmämme on toiminut neutralisoijana. Sotien jälkeen kommunistien uhka ja vasemmiston vaara väistyi hiljalleen, kun SKDL tuli mukaan hallitusvastuuseen. Isänmaa voitti internationaalin.

Sittemmin SMP:n pääsi kritiikkona hallitukseen ja vaikuttamaan.

Sotien jälkeisessä historiassa kaikki kohtuullisen kannatuksen saaneet edustakuntapuolueet ovat päässeet hallitusvastuuseen.

Vastuu kasvattaa ja tuo uusia näkemyksiä valtaan. Ja lopulta karsii iskulauseet ja pohjattomat ajatukset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut