Venäjä valmis lisäämään sotilasvoimaansa Syyriassa

STT, AFP- Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhosi lauantaina Venäjän olevan valmis tarvittaessa lisäämään voimankäyttöään Syyriassa. Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putin ylisti puheessaan Venäjän asevoimien tehokkuutta, mutta vakuutti, etteivät venäläiset toimi vielä läheskään täydellä kapasiteetilla.

– Meillä on muitakin sotilaallisia keinoja ja olemme valmiita käyttämään niitä, jos tarvetta on, Putin puhui.

Lauantaina myös YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Syyrian tilannetta. Kitkeränä kiistakysymyksenä säilyi edelleen Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asema. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry oli tuskin päässyt kiittelemästä päätöslauselman syntyä, kun hän jo lisäsi, että al-Assadin kohtalosta on edelleen suuria erimielisyyksiä.

Yhdysvallat ja Eurooppa tahtovat al-Assadin luopuvan vallasta, Venäjä ja Iran taas näkevät presidentin liittolaisenaan.

Ranska vaati heti päätöslauselman synnyn jälkeen, että Syyria-neuvotteluihin sisällytetään vaatimus siitä, että al-Assad luopuu vallasta. Maan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi turvallisuusneuvostossa, että al-Assadin vallasta luopumisesta on saatava takuu.

Syyria-päätöslauselmaan ei kirjattu mainintaa al-Assadin asemasta.

Turvallisuusneuvoston yksimielinen päätöslauselma rauhanprosessista Syyriassa on silti harvinainen osoitus yhteistyöhalusta ratkaista konflikti, joka on hiertänyt erityisesti Yhdysvaltain ja Venäjän välejä.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi sovun synnyn jälkeen, että päätöslauselmalla turvallisuusneuvosto lähettää viestin, että tappamisen Syyriassa on loputtava.

Päätöslauselman mukaan Syyriaan tulee saada koko maan kattava tulitauko, joka ei kuitenkaan päde äärijärjestö Isisiin, al-Qaida -terroriverkostoon kytköksissä olevaan al-Nusran rintamaan ja muutamiin muihin militanttiryhmiin.

YK:ta pyydetään esittämään turvallisuusneuvostolle vaihtoehtoisia tapoja tulitauon tarkkailuun Syyriassa. Lisäksi päätöslauselma tukee aiemmin Wienissä sovittua aikataulua Syyrian hallinnon ja opposition neuvotteluista, joilla tähdätään vaalien järjestämiseen Syyriassa. Neuvottelujen on määrä alkaa tammikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.