Putin väisteli kysymyksiä ja kehui Fennovoima-hanketta

STT

Torstaina sadat toimittajat pakkautuivat moskovalaiseen konferenssisaliin kuuntelemaan, kun Venäjän presidentti Vladimir Putinin piti vuotuisen lehdistötilaisuutensa. Heti ensimmäinen kysymys paljasti, mikä olisi päivän pääteema.

- Vielä vuosi sitten sanoitte, että talouden tila kohenee noin kahdessa vuodessa. - - Onko mielipiteenne nyt muuttunut?

Kysymyksen esittänyt Komsomolskaja Pravda ei ollut talousmurheidensa kanssa yksin. Putin on perinteisesti vastannut toimittajien kysymyksiin useita tunteja, ja tällä kertaa valtaosa ajasta tuntui kuluvan Venäjän synkkien talousnäkymien parissa. Toimittajat ympäri Venäjän halusivat tietää niin eläkkeistä, pienistä palkoista, keskeytyneistä investoinneista kuin öljyn hinnan tulevaisuudestakin.

Heti alkuun Putin vakuutti, että kriisin pahin vaihe on jo ohi. Presidentti kuitenkin myönsi, että vuoden 2016 budjetti saattaa olla liian optimistisen öljynhinnan mukaan suunniteltu. Tällä hetkellä Venäjän valtionbudjetti ensi vuodelle on laskettu 50 dollarin barrelihinnan mukaan.

Talouskysymysten keskellä Putin nosti esiin myös Suomen ja Rosatomin Fennovoima-projektin, kun hän puhui Venäjän hyvinvointirahaston sijoituksista. Putinin mukaan rahaston pitää sijoittaa kohteisiin, jotka ovat Venäjälle tuottavia ja kasvattavat taloutta. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsi myös Fennovoiman.

- Rosatomin sijoitus on täysin tuottava, sillä Suomella on kestävä talous. Siellä, huolimatta monien halusta keskeyttää projekti, parlamentti [eduskunta] - mikä oli minulle odottamatonta ja hienoa - teki tiukan päätöksen tukea [projektia].

Kiertelyä ja vaikenemista

Edeltäviin vuosiin verrattuna oppositiomediat ja länsimaiset tiedotusvälineet saivat tavallista vähemmän puheenvuoroja. Opposition tv-kanava Dozd ei päässyt ääneen ollenkaan, ja länsimedioista pelkästään Wall Street Journal sai esittää kysymyksen.

Presidentille selvästi epämieluisimman kysymyksen esittikin talousjulkaisu RBK, jonka toimittaja kysyi suoraan, onko Jekaterina Tihonova Putinin tytär. Tihonova nousi Moskovan valtiollisen yliopiston tieteelliseen neuvostoon hyvin heppoisin akateemisen näytöin, ja naisen uskotaan olevan presidentin nuorempi tytär.

RBK tutki kevättalvella neuvoston investointeihin liittyviä kähmintöjä, mutta kysymys Tihonovan sukulaissuhteista jäi silloin auki. Kuten tälläkin kertaa - Putin kiersi kysymyksen alkamalla ensin puhua tyttäriensä koulutuksesta ja asuinmaasta ja toteamalla lopuksi, ettei puhu perheestään.

Vielä kömpelömpää kiertelyä nähtiin vain, kun Znak-internetsivuston toimittaja tenttasi presidenttiä eliitin korruptiosta ja sananvapauden tilasta, ja Putin alkoi puhua terrorisminvastaisesta sodasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.