Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hölötä minulle huippututkija

Heikki Kärki

Ketkä pääsevät esiintymään mediassa asiantuntijoina? Kysymys nousi esiin, kun valtio-opin professori Matti Wiberg valitti, kuinka hölöttävät moottoriturvat syrjäyttävät mediassa pätevät tieteilijät.

Kömpelöstä muotoilusta huolimatta aihe on kiinnostava. Toimittajana tulee jatkuvasti seurattua, ketkä ovat kollegoiden valintoja minkäkin aihepiirin lähteiksi. Tapaa voi suositella muillekin mediankuluttajille. Keskusteluohjelmien vieraiden ja uutisten asiantuntijoiden valinta on olennainen sisällöllinen ratkaisu, johon kannattaa suhtautua terveen kriittisesti.

Sitä paitsi asiantuntijoiden valinnoissa on vinoumia. On pääkaupunkikeskeisyyttä ja samoihin ihmisiin tukeutumista. Johtuuko sitten toimitusten kiireestä, mutta tiettyjen aiheiden kommentoijiksi tuntuvat kelpaavan aina samat ajatusjohtajat.

On kuitenkin vaikea yhtyä Wibergin kritiikkiin tutkijoista kaikkea kommentoivina hölösuina. Viidentoista vuoden toimittajaurani aikana ylivoimainen enemmistö haastatelluista tutkijoista on ollut varovaisia ja tiukasti omaan tutkimusalueeseensa keskittyviä. He eivät mielellään spekuloi tai leikittele ajatuksilla, toteavat vain tutkittuja faktoja. Lisäksi he suhtautuvat mediajulkisuuteen usein tosikkomaisesti, jopa pelokkaasti. Ilmeisesti Wibergin kaltaista tiedeyhteisön sisäistä kurmootusta arkaillen.

Jos tieteelle halutaan julkisuutta, kannattaisi tutkijoiden hölöttää edes hiukan enemmän. Sillä jos tieteentekijät eivät pysty esittämään itseään mediassa selkeästi ja yksinkertaisesti, niin joku muu kyllä pystyy. Some-aikakaudella se joku on todennäköisesti some-pöhisijä, jonka meriittinä voi tiedollisen asiantuntemuksen sijaan olla twitter-seuraajien määrä.

Kavahdin esimerkiksi silloin, kun joku bloggari puhui Marja Hintikka Livessä kaikkitietävään sävyyn isyydestä. Millä perusteella? Kaikki isät ovat isyyden kokemusasiantuntijoita ja suosittu bloggari osaa varmaan esittää asiansa sujuvasti. Se ei silti tee taviksesta kasvatustieteen asiantuntijaa, ainoastaan raflaavan taviksen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut