Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painetun Keskisuomalaisen jakelussa on tänään ongelmia, eivätkä kaikki tilaajamme valitettavasti saa lehteä ajoissa. Tämän vuoksi näköislehtemme on avattu vapaasti luettavaksi.

Itsenäisyyspäivä anarkistien seurassa – tuhoamista, poliisin pilkkaamista ja syvällisiä keskusteluja

Mitä itsenäisyyspäivän mielenosoittajat haluavat sanoa?

Sunnuntaisuomalainen oli mukana viime vuoden Luokkaretki lähiöst' linnaan -mielenosoituksessa alkuillan leppoisista tunnelmista aina mellakkapoliisin saartoon asti. Illan aikana selvisi muun muassa se, että anarkistit ovat keskustelukykyistä ja yhteiskunnallisesti valveutunutta joukkoa. Puhuttiin yhteiskunnallisista epäkohdista, syrjäytymisestä, hallituksen talouspolitiikasta ja anarkistisesta utopiasta.

– Meidän ydinviesti on eriarvoistumisen ja luokkaerojen vastustaminen. Itsenäisyyspäivänä yritetään antaa kuva yhtenäisestä Suomesta, mitä me ei todellakaan olla, Anonymous-nimellä esittäytynyt mies kertoi.

– Sitten hehkutetaan jotain talvisotaa ja itsenäisyyttä. Mutta kun katsotaan EU:ta, Natoa ja suuryritysten valtaa, niin missä se itsenäisyys oikein on?

Mielenosoituksen luonne muuttui kuitenkin myöhemmin. Metromatkalla Itäkeskuksesta Hakaniemeen toivottiin poliisin kolaria, joka olisi iskuhuutojen mukaan työväenluokan voitto.

Presidentinlinnan kulmalta kulkue suuntasi Kaartinkaupunkiin ja Tähtitorninmäelle. Matkalla töhrittiin ja rikottiin ikkunoita, kolhittiin autoja, kiskottiin lipputanko irti seinästä ja yritettiin polttaa Suomen lippu. Lopulta poliisi motitti mielenosoittajat Unioninkadulle, mutta pahimmat vandaalit pääsivät puikahtamaan pakoon porttikongin kautta.

– Homma kusi alleen. Täällä tuhottiin yksityisyrittäjien liiketiloja, eivätkä he ole päättäjiä. Olen itsekin entinen yksityisyrittäjä, enkä todellakaan pitänyt siitä, mielenosoitukseen osallistunut Maria harmitteli.