Minä täällä, kuuleeko mies

Mervi Varonen

Taas nakattiin tutkimuksella. Se osasi kertoa, että kun auto tyssää tien varteen, nainen toimii toisin kuin mies. Jep. Olisin voinut säästää vakuutusyhtiöltä tutkimuksen teetättämiseen uponneen summan ja ihan lonkalta laukaista, että näinhän se menee. Eri planeetoilta ollaan ja kun puhutaan autoista, niin todennäköisesti eri linnunradoilta.

Mitä siis tekee nainen hädässä? Soittaa tietenkin miehelle. Mille miehelle? Tutkimuksen mukaan se riippuu suhteen laadusta. 44 prosenttia naisista kilauttaa ensimmäiseksi puolisolleen. Aika odotettu tulos, joskaan ei mielestäni aina viisain. Jos meinaan se etäavuksi huudeltu puolisko on yhtä pihalla auton tekniikasta kuin nainen itse, ei auta yhtään, vaikka luurin toisessa päässä parta kasvaa paremmin.

Naiselle kelpaa tutkitusti myös isän, pojan ja tuttavan auttava ääni. Pyhää henkeä ei mainittu, mutta hinaajapalvelu oli 13 prosentilla ensimmäisenä soittolistalla. Vajaa viidennes naisista alkoi ensin tutustua auton ohjekirjaan. Tutkimuksessa ei kerrottu, mutta arvaan, että heti seuraavana soitettiin miehelle.

Vaan mitä tekee mies, kun auto jättää tielle? Joka kolmas kuulemma tarttuu omatoimisesti käyttöohjeisiin ja alkaa selvittää vikaa. Myös hinauspalveluun ollaan yhteyksissä, mutta omalle puolisolle ei mies juurikaan halua soitella.

Tähän mennessä tutkimus ei ole avartanut tietämystäni, joten jätetään se sikseen ja palataan tosielämän töyssyiselle tielle. Pari kertaa on ollut tarvetta soittaa, että auto hyytyy tai ainakin se viestittää jotain sen tapaista. En nyt muista, mitä ongelmaa on kulloinkin matkan varrelle osunut, mutta sen tiedän, että noudatan naisen ongelmanratkaisumallia ja soitan miehelle. Yleensä siskon miehelle, koska hän on ollut pysyvintä sorttia lähipiirissä, ja hänellä on taito puhua rauhallisesti silloinkin, kun luurin toisessa päässä ääni on jo noussut falsettiin.

Naisten tutkimustulokset eivät ihmetyttäneet, mutta miesten osastoa vähän epäilen. En ole nähnyt monenkaan miehen kajoavan käyttöohjeisiin. Sen sijaan tee-se-itse-meininki on hyvinkin tuttua. Ja jos taito ei riitä, ongelma voimalla ratkaistaan.

Tai ehkä onkin niin, että näiden nykyautojen hienovarainen tekniikka on muuttanut myös miesten toimintatapoja. Mieluummin selataan manuaalia ja tutkitaan tilannetta eikä mennä suin päin sörkkimään, koska tiedetään, että se voi tulla kalliiksi.

Sen allekirjoitan, ettei miehillä ole mitään hyötyä soittaa naiselleen, jos matka äkisti katkeaa. Siitä seuraa vain turhaa taivastelua ja lisää stressiä. Mutta toiselle köriläälle hekin voisivat soittaa, jos vain kehtaisivat, niin saattaisi apua löytyä nopeammin kuin omin neuvoin. Tutkitusti kuitenkaan eivät.

Oli siinä vakuutusyhtiön tiedotteessa oikeaa asiaakin. Muistuttivat, että talviautoon pitää ottaa lämmintä vaatetta mukaan siltä varalta, että tienpenkalta joutuu soittelemaan.

Hätä- ja tiepalvelunumerot olisi hyvä olla helposti löydettävissä.

Ja matkalaturi, että puhelin pysyy älyissään, niin hinausautoa odotellessa voi soitella niille tärkeille, miehille ja naisille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut