Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Niukkuus voi olla hyväksi

Pauliina Salminen

Laman lapset kasvattavat parhaillaan laman lapsia. Ja sitten ihmetellään, mikseivät kolmekymppiset usko valoisampaan tulevaisuuteen.

Päämäärä on kuitenkin sama kuin kaikille edellisillä sukupolvilla: lasten on saatava mahdollisimman hyvä elämä. Tavoite on hyvä ja näkyy myös käytännössä: lapsilta säästetään perheissä viimeiseksi.

Viime aikoina julkisuudessa on käyty tärkeää keskustelua lapsiperheiden köyhyydestä. Keskustelussa on kuitenkin kaksi kulmaa. Toisaalta puhutaan todellisesta köyhyydestä: siitä että perheet joutuvat tinkimään perustoimeentulostaan. Kyse on vakavasta, hyvinvointia uhkaavasta asiasta.

Toisaalta puhe on vähemmän tärkeästä: kulutusyhteiskunnan luomista paineista. Tällöin taloudellista hyvää pidetään tärkeämpänä kuin se oikeasti onkaan.

Osa taloudellisista paineista on aiheettomia. Lapsi ei mene rikki siitä, ettei pääse mukaan kalliiseen harrastukseen tai saa omaa pelikonsolia. Eikä siitäkään, jollei hänellä ole suurieleisiä kaverisynttäreitä tai muotileluja. Ei edes siitä, ettei kaupasta ole varaa ostaa suosikkihahmolla koristeltua jugurttipakkausta. Tottakai lapsi haluaisi ja pettyy kun ei saa. Tottakai kieltäminen on vaikeaa.

Perheiden – ja lasten – taloudellisista paineista on puhuttava niiden oikeilla nimillä. Jokaisen perheen on määriteltävä itse, mikä on riittävästi. Raha määrittelee kulutusta, mutta myös arvoilla on merkitystä.

Saaminen on helppoa, mutta luopuminen vaikeaa. Uskon, että sopiva niukkuus näkyy terveellä tavalla lapsissa.

Lapset ymmärtävät rahan rajallisuuden, jos siitä puhutaan. Puhumattomuus särkee enemmän kuin se aloittamatta jäänyt kallis harrastus.

Lasten köyhyyttä tutkinut sosiaalipolitiikan professori Mia Hakovirta kannustaa puhumaan köyhyydestä myös sellaisille lapsille, jotka eivät sitä koe. On tärkeää, että lapset ymmärtävät köyhyyden syitä eivätkä pidä sitä esimerkiksi laiskuutena (Yle 23.11.). Toisaalla väitetään, että perheen taloudelliset resurssit ovat osa lapsen sosiaalista pääomaa (IS 25.11.). Ajatus on hyvin kyseenalainen.

Lapset osaavat olla armottomia toisilleen, jos vanhemmat eivät heille muuta opeta. On syytä ymmärtää, ettei talouden niukkuus ei tarkoita hengen niukkuutta. Kivat synttärijuhlat voi pitää lähipuistossa. Ja toisen juhliin lahjaksi riittää hyvin vaikka kehyksiin sujautettu piirros tai lapsen askartelema koru.

Tämän ajan haastavuus liittyy siihen, että suoranainen köyhyys, niukkuus ja uskomaton yltäkylläisyys kulkevat kaikki käsikkäin. Vanhemmalla on oltava mielenlujuutta selvittää lapselle, mikä on riittävästi. Että vähempikin riittää, se ihan tavallinen. Tai usein sitä vähempikin.

Niukkuus palauttaa perusasioiden äärelle. Ruokakaupaan miettimään, mitä ostaisi, jotta rahat riittäisivät koko viikoksi. Se on vietävän rankkaa.

Ehkä se on erityisen vaikeaa meille, jotka humpsahdimme omassa lapsuudessamme kulutushuumasta lamaan. 1990-luvun lamassa lapsilta säästettiin olennaisesta ja siksi me pelkäämme niukkuuden seurauksia.

Vaikka se niukkuus voi olla ihmiselle ihan hyväksikin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut