Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Thaimaalaista broileria käytössä ravintolaruuassa ja valmisaterioissa

STT

Thaimaalaista broilerinlihaa myydään Suomessa laajasti, sanoo kansalaisjärjestö Finnwatch raportissaan.

Selvityksen mukaan kuluttaja törmää thaimaalaiseen broileriin tavallisimmin ravintoloissa ja kahviloissa. Sitä käyttävät esimerkiksi Sodexo, S-ryhmän ja Restelin ravintolat sekä Picnic. Myös monissa prosessoiduissa tuotteissa, kuten valmisaterioissa ja pitsoissa, käytetään raaka-aineena thaimaalaista broileria.

Finnwatchin laajempi raportti perustuu kuuden thaimaalaisen tehtaan siirtotyöntekijöiden haastatteluihin. Selvityksen perusteella erityisen ongelmallisia ovat ulkomaisilta siirtotyöläisiltä perittävät korkeat rekrytointimaksut, jolloin he velkaantuvat jo ennen töiden aloittamista. Osassa tehtaita ilmeni myös pakkotyön ja ihmiskaupan piirteitä.

Thaimaan vientibroilerista lähes 40 prosenttia tuodaan Eurooppaan.

S-ryhmän mukaan sen ravintoloissa tarjotaan tällä hetkellä pääasiassa kotimaista broileria, thaimaalaisen broilerin osuus ravintoloissa on 4,1 prosenttia.

S-ryhmä kertoo ryhtyneensä toimiin Finnwatchin raportin vuoksi. S-ryhmän mukaan sen sopimukset edellyttävät, että tavarantoimittajat kunnioittavat ihmisoikeuksia kaikissa hankintaketjun vaiheissa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut