Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylässä osoitetaan mieltä maahanmuuttoa vastaan ja sen puolesta – Poliisi varustautuu tavallista vahvemmin

Jotain rajaa -mielenosoitus Helsingin Narinkkatorilla lokakuussa 2015. Ville Grahn

Aino Elomäki

Jyväskylässä osoitetaan lauantaina mieltä sekä maahanmuuttoa vastaan että sen puolesta. Sisä-Suomen poliisilaitos on tietoinen mielenosoituksista ja tulee valvomaan niiden kulkua.

Maahanmuuttoa vastustava mielenosoitus kulkee nimellä Jotain rajaa. Sen vastamielenosoitus Jotain rajaa rasismille puolustaa maahanmuuttoa. Mielenosoitukset järjestetään lauantaina 28. marraskuuta kello 13 Jyväskylässä Aren aukiolla.

Jotain rajaa -mielenosoituksen Facebook-sivulla arvostellaan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastuuttomaksi. Vastamielenosoituksen sivuilla taas kerrotaan, että tarkoitus on näyttää, että jyväskyläläiset eivät halua sulkea rajoja, vaan toivottavat ihmiset tervetulleeksi.

Keskiviikkona aamupäivällä Jotain rajaa -mielenosoituksen tapahtumaan oli osallistumassa noin 150 ihmistä ja vastamielenosoitukseen reilut 250 ihmistä.

Vastamielenosoituksen tapahtumassa kehotetaan ottamaan mukaan kynttilöitä ja kukin koristeltuja pulloja polttopullojen sijaan. Myös Jotain rajaa-tapahtuman Facebook-sivulla toivotaan, että paikalle saavuttaisiin päihteittä ja käyttäydyttäisiin fiksusti.

Odottaako poliisi ongelmia?

– Poliisi on aina paikalla ilmoitetuissa mielenilmauksissa. Tehtävämme on turvata, että mielenilmaus sujuu hyvin ja mielenilmaisijat noudattavat sääntöjä, komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisilaitoksesta kertoo keskiviikkona aamulla.

Poliisin vahvuus riippuu mielenilmauksen aiheesta, koosta, paikasta ja ajasta. Maahanmuuttoa koskevaa mielenilmausta varten varustaudutaan eri tavalla kuin vaikka ilmastoaiheista mielenosoitusta, Rajala myöntää.

– Totta kai reagoimme eri tavalla. Aihe on pinnalla, eikä voi unohtaa kansainvälistä aspektia.

Samantyyppisiä mielenosoituksia on järjestetty myös Helsingissä ja Tampereella. Rajalan mukaan mielenilmauksissa on toistunut sama kaava.

– Ensin on lähdetty vastustamaan maahanmuuttoa. Sitten on tullut vastamielenilmaus, joka on ollut ilmoittamaton.

Rajalan tiedon mukaan poliisille oli ilmoitettu vain Jotain rajaa-mielenilmauksesta. Tiistaina poliisille tehtiin ilmoitus myös vastamielenilmauksesta.

Aikaisemmissa mielenilmauksissa on ollut jonkun verran ongelmia.

– Ensimmäisessä oli pieni nyrkkiyhteenotto ja mielenosoittajat yrittivät selvästi hakeutua kontaktiin toistensa kanssa. Se on mielestäni käsittämätöntä, kun osoitetaan mieltä jostakin asiasta, eikä keskitytä siihen.

– Luotan kuitenkin siihen, että suurimmalla osalla pysyy järki päässä. Se on marginaaliryhmä, joka pyrkii konfliktiin. Niihin me yritämme keskittyä, Rajala painottaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut