Sähköt edelleen poikki noin 5 000 taloudelta

Keuruun sähkökatkot oli saatu korjattua maanantaihin mennessä. Kuva Huhkojärveltä. Heikki Saukkomaa

STT

Lumentulon aiheuttamat sähkökatkot jatkuvat yhä. Sähköttä on edelleen noin 5 000 asiakasta, suurin osa Elenialla. Keski-Suomessa Elenian asiakkaista vailla sähköä oli vajaat 1 500 iltaseitsemältä.

Eniten korjaamatta olevia sähkövikoja on Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Näillä alueilla lumisade kaatoi ja kallisti viikonloppuna runsaasti puita sähkölinjojen päälle.

Eleniasta arvioidaan, että vikojen korjaus kestää ainakin alkuviikon.

– Pääpaino on siinä, että koteihin saadaan sähkö päälle mahdollisimman pian. Loppuviikolle varmaan riittää töitä vapaa-ajan asuntojen sähkökatkojen kanssa, sanoi Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Junaliikenne Tampereen ja Jyväskylän välillä on palannut normaaliksi lumisateen aiheuttamien vikojen jälkeen. Liikenneviraston mukaan ensimmäiset junat saattavat olla kuitenkin noin puoli tuntia myöhässä.

Junaliikenne Tampereen ja Jyväskylän välillä korvattiin aiemmin tänään busseilla sähköradan vaurioitumisen takia.

Yksi pahiten viikonlopun sähkökatkoista kärsineistä paikkakunnista oli kahdentuhannen asukkaan Juupajoki. Koko kunta kärsi sähkökatkoista perjantai-illasta lähtien. Sähköt katkesivat kokonaan lauantaina. Sähköt saatiin takaisin Juupajoen kuntakeskukseen sunnuntaina iltapäivällä, mutta haja-asutusalueilla on edelleen asuntoja ilman sähköjä.

Viikonloppuna Juupajoella ehdittiin harkita jo vanhainkodin evakuointia, koska rakennuksen sisälämpötila ehti laskea uhkaavan alas. Lämpötila putosi alimmillaan 16 asteeseen, ja kylmää karkotettiin lisäpeittojen ja vaatteiden avulla.

– Evakuointia mietittiin vakavasti lauantaina illalla. Elenialta onneksi luvattiin varageneraattori ja lisälämmittimiä, jotta lämpötila ei tippuisi alle 15 asteen, kertoo kunnanjohtaja Pirkko Lindström.

Lindströmin mukaan sähkökatkoissa pahinta oli se, että matkapuhelinverkot eivät toimineet kunnolla.

– Ilman sähköjä vielä pärjää, mutta kun ihmiset eivät saa meihin yhteyttä ja me emme saa yhteyttä viranomaisiin, niin se on hankalaa.

Kunnassa ongelmaa kierrettiin sosiaalisen median avulla.

– Kunnan johtoryhmä viesti keskenään Whatsapp-viesteillä. Ajoimme myös kymmenen kilometriä, jotta puhelimeen tuli jälleen tolppia. Sillä tavalla saimme viestin Twitterillä ja Facebookilla kuntalaisille senhetkisestä tilanteesta.

Koulut, päiväkodit ja muut virastot avasivat ovensa tänään normaalisti. Taajaman ulkopuolella sähkökatkojen korjaus jatkuu Elenian mukaan vielä useita päiviä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut