Alaikäiselle pojalle 12 vuotta murhasta – "kylmäverinen viharikos"

STT

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina teinipojan 12 vuoden vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa murhasta sekä pahoinpitelyistä ja uhkauksista. Rangaistus oli ankaruudeltaan asteikon kovimmasta päästä, sillä alaikäiselle voidaan tuomita murhasta vankeutta 2–12 vuotta.

Poika iski satunnaista vastaantulijaa puukolla kaulaan Vaasan keskustassa viime vuoden lokakuussa. 60-vuotias uhri kuoli seuraavana päivänä. Uhkailut ja pahoinpitelyt tapahtuivat viime vuoden kesällä ja syksyllä.

Nuorukainen oli henkirikosta edeltävinä kuukausina julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia puukosta sekä kuvan itsestään puukko kädessä. Hän oli kertonut, että sanomalehti Pohjalaisessa tulisi lukemaan ”nuori mies viilsi toiselta kurkun auki". Hän oli myös todennut, että hänellä on vihaa ”teitä suomalaisia” kohtaan.

Romanitaustainen poika kuittasi oikeudessa kirjoituksensa lapselliseksi ja mahtipontiseksi uhoamiseksi, jolla ei ole mitään tekemistä henkirikoksen kanssa.

Käräjäoikeuden mielestä pojan käytös ja viestit kuitenkin todistivat, että pojassa oli vihaa valtaväestöä kohtaan ja että hän oli vakavissaan harkinnut jonkun tappamista epämiellyttävän tunteen poistamiseksi. Vihan tausta ja syy jäivät oikeuden mielestä epäselviksi.

– Oikeus katsoo toiminnan määrätietoisuuden perusteella selvitetyksi, että (tuomittu) on tapahtumapäivänä toteuttanut suunnittelemansa teon. Hän on poistunut työpaikaltaan puukko taskussaan ainoana tarkoituksenaan tappaa joku vastaan kulkeva henkilö, oikeus lausui.

Käräjäoikeuden mielestä teko oli suunnitelmallinen viharikos. Oikeus kiinnitti huomiota myös teon kylmäverisyyteen sekä siihen, ettei satunnaisesti valikoitunut uhri antanut mitään aihetta väkivaltaan.

Nyt 17-vuotias poika oli tapahtuma-aikaan vasta 16-vuotias. Hänelle tehtiin oikeudenkäynnin aikana mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli täydessä ymmärryksessä. STT ei julkaise pojan nimeä, koska hän on alaikäinen.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen Suomessa tapahtunut viharikokseksi luokiteltava murha. Viharikoksilla tarkoitetaan esimerkiksi rikoksia, joiden takana on rasistinen motiivi.

Myös nuorten tekemät henkirikokset ovat Suomessa harvinaisia. Niitä tapahtuu keskimäärin noin yksi vuodessa, ja yleensä tekijä on poika. Tänä keväänä Seinäjoella 15-vuotias tyttö surmasi samanikäisen tytön. Syyttäjä vaatii hänellekin rangaistusta murhasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut