Yläkoulutytön epäilty mustasukkaisuusmurha käräjillä Seinäjoella

STT

Seinäjoen teinisurmajuttua aletaan tänään puida käräjillä. 15-vuotiasta tyttöä syytetään luokkakaverinsa murhasta.

MTV on kertonut aiemmin, että esitutkinnassa henkirikoksen motiiviksi olisi paljastunut tyttöjen ihastus samaan poikaan. Syyttäjä Kimmo Lampinen ei ole toistaiseksi avannut yleisölle käsitystään motiivista.

Lampinen on perustellut murhasyytettä sillä, että hänestä henkirikoksessa oli vakaata harkintaa, minkä lisäksi tekotapa oli raaka ja julma. Syytteen tarkempi sisältö tulee julki oikeudenkäynnissä.

- Yksityiskohtiin en lähde tässä vaiheessa, Lampinen sanoi syytepäätöksen tehtyään.

Verityö tapahtui huhtikuussa, ja surmaväline oli teräase. Kahdeksasluokkalaiset tytöt olivat menneet epäillyn mopoautolla tämän kotiin, jossa henkirikos tapahtui. Syyttäjä Lampisen mukaan epäilty on myöntänyt esitutkinnassa omakotitalon tapahtumat.

Asiaa käsitellään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa myös huomenna. Vielä ei ole selvillä, mitä oikeudenkäynnin osia mahdollisesti määrätään salaiseksi.

 

Murhasta epäillylle tytölle on tehty mielentilatutkimus jo ennen oikeudenkäyntiä. Tutkimus valmistui viime kuussa, mutta sen lopputulosta ei ole vielä julkistettu.

Teinitytölle ei voida tuomita elinkautista, vaikka hänen katsottaisiin syyllistyneen murhaan ja olleen syyntakeinen. Rikoslain mukaan alle 18-vuotiaille voidaan tuomita murhasta vankeutta 2-12 vuotta.

Nuorten tekemät henkirikokset ovat Suomessa harvinaisia. Niitä tapahtuu keskimäärin noin yksi vuodessa, ja yleensä tekijä on poika. Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin mukaan tyttöjen tekemät henkirikokset ovat erittäin harvinaisia.

Suomalaisnuorten tekemät henkirikokset ovat myös kansainvälisesti arvioiden harvinaisia. Esimerkiksi Keski-Euroopassa nuorten tekemät henkirikokset ovat yleisempiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.