Ehkäisy sai Käypä hoito -suosituksen

STT

Ehkäisyä tarvitsevan nuoren tulee päästä ehkäisyneuvontaan viikon kuluessa vuodenajasta riippumatta, suosittelee lääkäriseura Duodecim. Vanhempien suostumus ehkäisyyn ei ole välttämätön.

– Osa seurustelevista nuorista tulee vastaanotolle yhdessä, ja se on oikein hyvä. Usein tilanne on se, että he ovat ensimmäistä kertaa itse hoitamassa asiaansa, kertoo kätilö ja seksuaalineuvoja Eija Väänänen, yksi Käypä hoito -työryhmän jäsenistä.

– Nuoret ovat fiksuja ja vastuuntuntoisia, hän sanoo.

Väänänen muistuttaa, että ennen ehkäisyn käyttöönottoa nuoren tilanne on kartoitettava tarkoin. Etenkin alle 15-vuotiaiden kohdalla on varmistuttava, ettei nuorta hyväksikäytetä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Duodecim suosittelevat molemmat, että alle 20-vuotiaat saisivat ehkäisyvälineet maksutta. Joissakin kunnissa näin toimitaankin.

– Muussa tapauksessa mielestäni vanhempien kuuluu kustantaa nuorten raskaudenehkäisy, katsoo toinen työryhmän jäsen, dosentti ja gynekologi Mervi Halttunen-Nieminen.

Duodecimin tuore Käypä hoito -suositus ehkäisystä on laadittu oppaaksi terveydenhoidon ammattilaisille. Potilaille tarkoitettu versio valmistuu myöhemmin.

Duodecim on aiemmin julkaissut jo 104 Käypä hoito -suositusta erilaisten sairauksien ja terveysongelmien hoidosta.

Lääkäriseuran mukaan noin 62 prosentilla naisista on ehkäisyyn liittyviä huolia, mutta sopiva ja turvallinen ehkäisykeino on löydettävissä jokaiselle.

Ehkäisymenetelmiin liittyy Duodecimin mukaan monia virheellisiä uskomuksia. Etenkin hormonaaliset ehkäisymenetelmät herättävät kysymyksiä.

Esimerkiksi yhdistelmäehkäisyvalmisteiden aiheuttama laskimotukosriski arvioidaan usein korkeammaksi kuin se todellisuudessa on. Raskaus tai tupakointi aiheuttaa huomattavasti suuremman tulppariskin. Riskiä voi pienentää olemalla tupakoimatta, liikkumalla säännöllisesti ja välttämällä ylipainoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.