Postin työriidassa pelataan kovilla panoksilla – lakko yhä todennäköisempi 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on uhannut aloittaa torstaina lakon. Roni Rekomaa

STT

Postialan neuvottelut päättyivät maanantaina illansuussa taas tuloksetta, ja lakko näyttää entistä todennäköisemmältä. Sekä työnantajia edustava Palta että työntekijöitä edustava PAU pitävät neuvottelutilannetta tällä hetkellä hyvin vaikeana.

– Mitään mainittavaa edistymistä ei ole viime päivien aikana tapahtunut, sanoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Suurimmat kiistakysymykset liittyvät palkkausjärjestelmään, työaikoihin, ulkopuolisen työvoiman käyttöön ja muutosturvaan. Postiala on tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa, sillä edellinen työehtosopimus umpeutui lokakuun lopussa.

PAU on ilmoittanut aloittavansa lakon, jos osapuolet eivät pääse sopuun uudesta työehtosopimuksesta torstai-iltapäivään mennessä.

– Tällä hetkellä on todennäköisempää, että lakko torstaina alkaa kuin että se ei alkaisi, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Monet muut ammattiliitot ovat harkinneet aloittavansa tukitoimet postilaisille, jos työehtosopimukseen ei päästä. Neuvottelut jatkuvat tiistaina kello 11.

Postin tilanne kiristää muutoinkin työmarkkinoiden tunnelmia. Kiista repesi uusille kierroksille SAK:n varoittaessa, että jos Posti käyttää vuokratyöntekijöitä PAU:n torstaina alkavan työnseisauksen alaisten töiden tekemiseen, SAK keskeyttää neuvottelut yhteisestä työmarkkinaratkaisusta. SAK on valmis jatkamaan neuvotteluja vasta, kun Posti lopettaa vuokratyöyritysten käytön lakon murtamiseen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei halua ennakoida, miten työmarkkinaratkaisulle käy, jos neuvottelut keskeytyvät.

– En halua sitä tässä nyt ennakoida, koska neuvottelut ovat olleet ihan asiallisia viimeisen kuukauden. On tehty hyvää työtä keskenään neuvotellen. Olemassa oleva neuvottelutila on tietenkin pieni, mutta kuitenkin ratkaisua yritetään hakea koko ajan, ja myös työnantajat ovat olleet tässä pöydässä aktiivisempia kuin aiemmin syksyllä, Lyly sanoi STT:lle.

Hallituksen niin sanotut pakkolait kilpailukyvyn parantamiseksi lähtivät lausuntokierrokselle viime viikolla. Samaan aikaan työmarkkinaosapuolet hakevat edelleen vaihtoehtoaan kustannuskilpailukykyä parantavaksi paketiksi.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pitävät SAK:n hallituksen linjauksia ymmärrettävinä. Työmarkkinaosapuolten on ollut määrä tavata seuraavan kerran keskiviikkona.

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä yhteiskuntasopimusneuvottelujen vaarantaminen Postin työkiistan vuoksi on vastuutonta.

– Tämä on yksipuolinen SAK:n ilmoitus. Me emme ole neuvotteluja lopettamassa, vaan pyrkimässä ratkaisuun, sanoi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

SAK:n kertoi maanantaina myös, että sen jäsenliitot ryhtyvät valmistelemaan saartotoimenpiteitä SOL:ia ja muita yrityksiä kohtaan, jotka vuokraavat Postille työntekijöitä työtaistelun kohteena oleviin tehtäviin. Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoi jo asettaneensa SOL Henkilöstöpalvelut hakusaartoon.

Saarrolla PAM tukee PAU:n työehtosopimusneuvotteluja. Samalla PAM tuomitsee Postin ja SOL:in toimet värvätä vuokratyöntekijöitä lakon alaiseen työhön. Saarto mahdollistaa sen, että työtön työnhakija voi kieltäytyä lakon alaisen työn vastaanottamisesta ilman seurauksia.

PAM:in järjestöjohtajan Niina Koivuniemen mukaan vuokratyövoiman välittäminen työtaistelutilanteessa olevaan yritykseen on vastoin alan kansainvälisiä sääntöjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.