Uutisanalyysi: Alexander Stubb nousi sote-kanveesista korostamaan Suomen etua

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi medialle puolueen eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston hyväksyneen sote-ratkaisun tiedotustilaisuudessaan Helsingissä lauantaina. Markku Ulander

Matti Pietiläinen

Emme halunneet jättää Suomea pulaan.

Se oli yksi silminnähden väsyneen Alexander Stubbin viesteistä tiedotustilaisuudessa tänään puolenpäivän aikaan.

Stubb vahvisti viestiään esimerkiksi seuraavilla sanoilla:

- Minun mielestä politiikasta on tärkeä katsoa koko Suomen etua. Ei sitä, kuka antaa periksi missäkin.

Tietenkin kokoomus omaa ja kannattajiensa etua katsoi, aivan kuten keskusta ja perussuomalaisetkin hallituskriisin keskellä.

Hallituskriisiksi kärjistynyt vääntö sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen aluejaosta päättyi vasta yhden jälkeen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Siinä vaiheessa kokoomus ei ollut enää hallituksen hyvis.

Vielä torstaina kokoomus onnistui viestinnässään erinomaisesti.

Sopivasti julkisuuteen päivällä pulpahtanut salainen muistio varoitti yli 12 sote-alueen vaaroista ja kokoomuspoliitikot vakuuttivat, että yksikään sote-asiantuntija kannata 18 alueen mallia, jota pääministeri Juha Sipilä (kok.) esitti. Oppositiokin lähti tähän päivittelyyn mukaan.

Iltalypsyn varjo lankesi keskustan ylle ja huonon johtajan rooli uhkailevalle pääministerille Juha Sipilälle. Tämä ilmoitti kävelevänsä perjantaina presidentin luo, jos sote-riita ei aamuun mennessä ratkea.

- On ymmärrettävää, että neuvottelun takarajoista pidetään kiinni ja joissain vaiheessa päätös on vain tehtävä, Stubb kommentoi lauantaina.

Torstain ja perjantain sitä vastaan pullikoi julkisesti moni kokoomuspoliitikko.

Perjantaina kokoomuksen viesti ei mennyt enää yhtä hyvin läpi, vaan iltalypsyn varjo alkoi siirtyä kokoomuksen ylle.

Sipilä lipesi asettamistaan määräajoista ja neuvottelut jatkuivat. Samaan aikaan kokoomuslaiset tuuttasivat viestiään valtamediassa ja sosiaalisessa mediassa niin vahvasti, että Sipilä ja perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini puuttuivat asiaan. He alkoivat perätä luottamusta.

Jo aamulla Soini oli kritisoinut kokoomusta "itkupotkuraivareista" sote-väännössä.

Perjantai-iltana keskusta ei ollut edes iltapäivälehdissä porukan pahin pahis, joka aiheutti Suomeen sisäpoliittisen kriisin vallanhaluisuuttaan sote-alueiden lukumäärän takia. Viestinnällinen varjo kokoomuksen yllä tummeni perjantain edetessä iltaa kohti.

Oppositiopoliitikkojen nuolten suuntakin oli kääntynyt. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tiedotti perjantaina kokoomuksen jarruttanut sote-ratkaisua jo vuosia, koska se on pyrkinyt luomaan Suomeen yksityiset sote-markkinat.

Reaalipoliittiset syyt ja muiden puolueiden viestinnän parantuminen johtivat kokoomuksen vaikeaan valintatilanteeseen. Kokoomuspoliitikot päättivät ottaa sote-kiistasta sen, mikä oli otettavissa. Eli itselle yksi erävoitto valinnanvapaudessa, kun keskusta saa selkävoiton aluejaossa.

Keskusta ja perussuomalaiset löysivät toisensa sote-alueiden määrässä, joten kokoomuksella ei ollut mitään saumaa saada puumerkkiään sille puolelle. Ainoastaan rauhoitella lopulta omiaan sillä, että alueiden määrä vähenee, jos pienimmät sote-alueet eivät selviä velvoitteistaan.

 Kokoomuksen ykkösvaihtoehdoksi jäi potilaan valinnanvapaus. Sote-uudistuksen nuotituksessa siitä päättämisen piti olla pohjimmaisia asioita. Kokoomus sai kuitenkin jo viime yönä aikana kirjauksen, jonka perusteella potilas saa jatkossa valita, meneekö julkiselle vai yksityiselle terveysasemalle. Rahoitus tulee sote-alueelta.

- Samalla oikeudella ja samalla rahalla voidaan käyttää yksityisen sektorin, julkisen sektorin ja kolmannen sektorin palveluita, Stubb kiteytti lauantaina ja vakuutti terveyspalveluihin jonottamisen poistuvan.

Hän korosti kolme kertaa, että Suomeen tuleva potilaan valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä.

Selvä.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä väännetty sote-sopu tarjoaa kuitenkin yksityisille sosiaali- ja terveysalan yrityksillä nykyistä paremman pääsyn terveyspalveluiden tarjoajiksi kilpailutusten kautta. Siis sen lisäksi, että yksityisen ja kolmannen sektorin palvelut tulevat potilaan kannalta saman veroisiksi valittaviksi kuin julkiset terveyspalvelut.

Pelkästään Sipilän ja Stubbin silmien ympäriltä on pystynyt näkemään, että sote-vääntö on ollut kovaa lähipäivin ja öin.

Lisäksi kokoomuksessa paineistettiin omaa puheenjohtajaa kovempaa kuin muissa hallituspuolueissa. Kokoomuksen kansanedustajat eivät yrittäneet peitellä väännöstä seuranneita tuntemuksia myöskään lauantaina yhtä tunnollisesti kuin silminnähden rättiväsynyt Stubb.

Puolueen eduskuntaryhmän kokouskin venähti reilusti suunniteltua pidemmäksi, mutta sen aikana vahvistui hyväksyntä viime yönä runnotulle sote-ratkaisulle. Läsnä olleen mukaan ilmassa oli pettymystä ja huojennusta. Yöllinen sopi hyväksyttiinkin hieman hampaita kiristellen, vaikka yritysten terveydenhoidon toimintaedellytyksiä helpottava valinnanvapaus tuli isona kädenojennuksena.

Ratkaisu jätti kokoomuskansanedustajien keskuuteen aiheellisen huolen hyväksytyn mallin kyvystä parantaa tuottavuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa. 15 sote-alueen ja 18 itsehallintoalueen malli ei ole paras mahdollinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen Suomessa.

Stubbin puheenjohtajuuden jatkon kannalta oli kuitenkin merkittävää, että löytyi kaikille hallituspuolueille hyväksyttävissä oleva malli ja hän selvisi hyvin varmasti yhdestä poliittisen uransa kovimmasta väännöstä. Vielä paremmin pärjäsi keskustajohtaja Sipilä, joka sai puolueelleen sote-väännössä varmasti enemmän kuin moni keskustalainen uskalsi toivoa. Toisaalta lisääntyvän yksityistämisen perään kysytään varmasti keskustassakin. Sen kenttä punertaa edelleen enemmän kuin sinertää.

Viimeöisellä joustamisellaan kokoomus osoitti olevansa valtiohoitajapuolue. Se palautti tarinan itselleen edulliseen uomaan, kun eivät keskittyneet vastustamaan keskustalaista vallankäyttöä.

Jos kokoomus olisi lähtenyt hallituksesta tai joutunut ulos hallituksesta, se olisi saanut selittää tekemisiään kolme vuotta oppositiosta. Samaan aikaan se olisi joutunut myös tukemaan suomalaisille vaikeita leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia, joita hallitus joka tapauksessa tekisi. Moni niistä olisi ollut peräisin kokoomuksen omasta kynästä.

Suomen nostaminen vaikeasta taloustilanteesta on paljon parempi tarina kerrottavaksi ensi eduskuntavaalien alla kuin se toinen tarina. Kokoomuslaiset joutuivat oppositioon, kun olivat ensin uhkapelillään yrittäneet haalia terveyspalveluyrityksiä johtaville kavereilleen sopivaa sote-ratkaisua.

Jälkimmäinen ei ole totta, mutta tarinat tapaavat vääntyä pois totuudesta, jos poliittiset vastustajat saavat liian hyvän tilaisuuden vääntelemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.