Poliisi: Varo ovelaa älypuhelinhuijausta – jo toistakymmentä rikosilmoitusta

Muun muassa Samsung käyttää Android-järjestelmää. Agata Anttonen

Rai Suihkonen

Keskusrikospoliisi varoittaa uudesta haittaohjelmasta, jolla yritetään kiristää pääasiassa Android-älypuhelinten käyttäjiä. Haittaohjelma väittää lukinneensa puhelimen, ja lukituksen vapauttamiseksi vaaditaan rahaa.

– Saimme ensimmäiset rikosilmoitukset tästä haittaohjelmasta alkuvuodesta. Syksyä kohti tahti on kiihtynyt niin, että tähän mennessä rikosilmoituksia on tehty 12. Todellisuudessa ongelmia kokeneiden määrä on moninkertainen, rikoskomisario Jyrki Kaipanen sanoo.

Muun muassa Samsung käyttää Android-järjestelmää. Haittaohjelma on havaittu myös joissakin Applen iPhoneissa.

Kaipasen mukaan haittaohjelma aktivoituu klikattaessa videolinkkiä esimerkiksi aikuisviihdesivustolla. Lopulta puhelinnäytölle ilmestyy kuva, joka on naamioitu poliisin lähettämäksi.

Siinä kerrotaan, että puhelin on lukittu, koska sillä on käyty laittomalla sivustolla.

– Lukituksen avaamiseksi on pyydetty PayPal-maksujärjestelmän kautta 100–125 euroa. Tietoomme ei ole tullut, että joku olisi maksanut.

Kaipasen mukaan kaikkia "tartunnan saaneita" puhelimia ei ole pystytty lopullisesti sulkemaan haittaohjelman avulla.

– Osa haittaohjelman saaneista puhelimista on saatu aukaistua palauttamalla tehdasasetukset. Samalla ovat kuitenkin hävinneet kaikki puhelimen tallennukset.

Kaipasen mukaan älypuhelinten haittaohjelmat lisääntyvät miltei samassa tahdissa kuin mobiililaitteet yleistyvät.

Haittaohjelmilta välttyy parhaiten, kun surffaa vain tunnetuilla nettisivuilla sekä miettii kaksi kertaa, minkä kuva- tai videolinkin klikkaa auki.

Elokuussa keskusrikospoliisi kertoi, kuinka haittaohjelman avulla oli saastutettu tietokoneiden kiintolevyjä ja siihen liitettyjä verkkolevyjä. Salauksen purkuavain oli luvattu toimittaa "lunnaita" vastaan. Poliisi ei suosittele lunnaiden maksamista, sillä tiedostojen palautumisesta ei ole takeita.

Poliisi kehottaa olemaan avaamatta sähköpostien liitetiedostoja, ellei ole täysin varma lähettäjästä. Tietoturvaohjeita saa Viestintäviraston verkkosivulta julkaisusarjasta "Tavallisen verkossa liikkujan työkalupakki".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.