Matkapuhelinverkot ovat haavoittuvia myrskyille

Lokakuun alussa riehuneen Valio-myrskyn jälkiä Lintukankaantiellä Jyväskylässä. Tommi Anttonen

STT

Matkapuhelinverkot ovat edelleen haavoittuvaisia myrskyjen aiheuttamille sähkökatkoksille. Esimerkiksi lokakuun alussa riehunut Valio-myrsky aiheutti häiriöitä yli sadantuhannen asiakkaan tietoliikenneyhteyksiin. Myös hätäpuheluissa ilmeni ongelmia.

Tele- ja sähköyhtiöt pohtivat Viestintäviraston vetämässä työryhmässä, miten suurhäiriöihin varaudutaan. Eräs tapa on viedä vioittuneille tukiasemille varageneraattori, jotta edes yhden operaattorin verkko toimii ja hätäpuhelut onnistuvat.

Työryhmä aikoo käydä läpi Valio-myrskyn kokemukset ja miettiä, mitä asioita pitäisi vielä parantaa.

- Katkokset yleisissä sähköverkoissa ovat iso syy matkaviestinverkkojen ongelmille. Tukiasemat toimivat varavoima-akuilla muutamia tunteja sähkökatkon jälkeen ja mykistyvät sitten, kertoo erityisasiantuntija Heidi Kivekäs Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Suuri osa sähkövioista saadaan korjattua alle kolmessa tunnissa. Viime vuosina on kuitenkin koettu useita kovien myrskyjen aiheuttamia laajoja ja vaikeasti korjattavia katkoja. Ne pimentävät mastoja pitemmäksi aikaa, ja voivat myös rikkoa niitä.

Akkujen lopahdettua tukiaseman toiminta saadaan jatkumaan kiinteällä tai siirrettävällä varavoimalaitteella. Niitä ei kuitenkaan riitä läheskään kaikkiin tukiasemakohteisiin, joita on reilusti yli 10 000.

Kivekkään mukaan yhtiöt ovat jo saaneet aikaan hyvää yhteistyötä ongelmien korjaamiseksi. Yritysten valvomot ovat yhteydessä toisiinsa häiriötilanteissa.

- Teleyritykset ilmoittavat sähköyhtiöille korjattavista kohteita ja ovat myös keskenään yhteistyössä, jotta kohteisiin saadaan siirrettäviä varavoimakoneita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.