Uutisanalyysi: Hallituskriisissä ei ole sittenkään kyse yhdestä numerosta vaan yhdestä sanasta

Sipilän mukaan edellytykset hallituskriisin ratkaisulle näyttävät aika huonoilta, koska kyse on luottamuksesta eikä sote-alueiden määrästä. Ulander Markku / Lehtikuva

Matti Pietiläinen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi sen lopulta hyvin selvästi yhden ja kahden välillä perjantai-iltapäivällä.

- Luottamus.

Sipilän mukaan edellytykset hallituskriisin ratkaisulle näyttävät aika huonoilta, koska kyse on luottamuksesta eikä sote-alueiden määrästä. Hieman aikaisemmin toivo sovusta oli herännyt sekä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen että kokoomuspoliitikkojen kommenttien perusteella.

Tässä vaiheessa on syytä palauttaa mieleen viime huhtikuu.

Sieltä löytyy Sipilältä esimerkiksi seuraava repliikki.

- Hallitusneuvotteluissa ihan ensimmäinen asia on luottamus ja vasta sitten vaaliohjelma ja vaalitulos, Sipilä kommentoi, kun keskusta oli noussut eduskuntavaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi.

Samaa muuten vakuutti kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Hänen mukaansa järjestys oli hyvä: ensin luottamus, sitten ohjelma.

Luottamuksen toistelu jatkui pitkin hallitusneuvotteluita. Jossain vaiheessa sanan käyttäminen harveni ja nyt ilmeisesti katosi sekin, mihin sana viittaa.

Sipilä tulee yritysmaailmasta ja sen johtamiskulttuurista. Mitä isompi yritys, sitä vahvemmin toimitusjohtajan tuoli pysyy pystyssä vain hallituksen luottamuksessa. Kun luottamus jostain syystä katoaa, toimitusjohtajasta tulee entinen toimitusjohtaja.

Sipilä on osoittanut olevansa tarvittaessa pesunkestävä poliitikko. Hänen toimissaan on kuitenkin edelleen paljon kulmikkuutta, joka ei ole poliittiselle kulttuurille tuttua. Yksi on varmasti suoraviivaisempi suhtautuminen luottamukseen. Sitä on tai ei ole. Ei niin, että sitä on ja ei ole.

Kokoomuksen ja keskustan välinen kiista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen aluejaosta on jo sellaisilla kierroksilla, että lopulliseen ratkaisuun ja ratkaisemattomuuteen vaikuttaa varmasti useampi asia kuin vielä eilen olisi vaikuttanut. Puheenjohtajien paine omiensa suunnasta ei ole vähentynyt, päinvastoin.

Lähitunnit kertovat, miten Sipilä onnistuu elämään sen kanssa, että luottamus tarkoittaa hänelle jotain muuta kuin politiikan ympyröissä ikänsä pyörineille.

Sipilä vakuutti torstai-iltana, että välit Stubbiin ovat kunnossa. Ilmeisesti Sipilä ei enää jostain syystä luota kokoomukseen hallituskumppanina.

Toisaalta kokoomuksen luotto Sipilän johtamaan keskustaan on myös kadoksissa, ilmeisesti paljolti sen takia, että sote-rekeen on nakeltu keskustasta asioita, jotka taas kokoomuksen mielestä sinne eivät kuulu.

Tällä hetkellä näyttää, että yhdessä hallituspuolueessa ei ole johtamisongelmaa, josta seuraisi laajempaa luottamuspulaa. Se puolue on perussuomalaiset.

Kuka olisi uskonut vielä torstaiaamuna?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut