Kokoomus haluaa suurempia sote-alueita

STT

Sote-ratkaisu johti yllättäen hallituskriisiin tänään, kun kokoomus ilmoitti, ettei se voi hyväksyä Sipilän esittämää 18 sote-alueen mallia. Kokoomus pyysi parin päivän lisäaikaa ottaakseen kantaa asiaan.

Sipilä sanoi, ettei hän usko lisäajan auttavan, kun soteen on syvennytty jo kuukausien ajan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo, ettei puolue voi hyväksyä Sipilän esitystä 18 sote-alueen mallista. Satosen mukaan kokoomus haluaa silti jatkaa ratkaisun etsimistä ja pysyä hallituksessa.

- Tässä vaiheessa ei ollut edellytyksiä hyväksyä sitä esitystä, joka oli, mutta olemme edelleen valmiita hakemaan ratkaisua ja toivomme sen löytyvän, Satonen sanoi.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb korosti puolueensa halua pysyä hallituksessa. Stubbin mukaan asia on hallituskysymys, jos kokonaisratkaisusta ei löydy kompromissia.

- Jos ja kun tämä on hallituskysymys, kuten pääministeri on meidän ryhmälle esittänyt, niin meillä hallituksesta lähdöstä ja siellä pysymisestä päättää meidän valtuusto, ja se kokoontuu lauantaina, Stubb sanoi eduskunnassa.

Kokoomus on ajanut suurempien sote-alueiden mallia vedoten muun muassa asiantuntijanäkemyksiin uudistuksen tavoitteiden täyttymisestä.

Ministeriön muistio suosittaa 12 sote-alueen ratkaisua

Sote-ratkaisun pohjaksi sosiaali- ja terveysministeriössä laadittu muistio varoittaa hallitusta luomasta maahan yli kahtatoista itsehallintoaluetta. Mitä suurempi on alueiden määrä, sitä selvempää on, että osa alueista jäisi tehtävän toteuttamisen kannalta liian pieniksi, muistiossa todetaan.

Perusoikeuksien yhdenvertainen toteutuminen vaarantuisi, kun osa alueista jäisi väestöpohjan, osaamisen ja taloudellisten edellytysten puolesta liian heikoksi.

Tarkoituksenmukaisimmat vaihtoehdot olisivat muistion mukaan 4-5 aluetta tai 10-12 aluetta. Muistiossa suositetaan 12 alueen ratkaisua, koska silloin kukin itsehallintoalue muodostaisi toiminnallisesti tarkoituksenmukaisen integroidun kokonaisuuden ja alueiden laajojen päivystysyksiköiden verkosto olisi optimaalinen.

- Yli 12 alueen ratkaisut johtavat siihen, että on tingittävä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisesta sekä palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden että kustannusten kasvun hillinnän osalta, muistiossa todetaan.

Ministeriön muistiossa huomautetaan myös, että palvelutarjonnan puutteet ja työvoiman saatavuusongelmat voisivat johtaa kalliiden ostopalveluiden hankintaan.

Muistiosta uutisoi ensimmäisenä Lännen Media.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.