Keskisuomalainen 18.10.2013: Ihmejuomaa joka pihasta

Tuula Puranen

Sadonkorjuu on puutarhoissa tähän aikaan jo tehty, mutta jotain kiinnostavaa kerättävää on vielä jäljellä, ehkä jopa kiinnostavin. Se on lähes jokaisesta pihasta löytyvä vuorenkilpi, tuo vähään tyytyvä sitkeä koristekasvi, jolla on nautittuna yllättäviä ominaisuuksia.

Vihreistä lehdistä ei olla nyt kiinnostuneita, mutta kurkistetaan niiden alle. Sieltä löytyy massoittain ruskeita, kuivuneita lehtiä, joista uutettavan juoman sanotaan parantavan hapenottokykyä ja poistavan yleistä väsymystä. Juuri passeli ihmeliemi suomalaisille tähän vuoden aikaan nautittavaksi.

Juomaa on käytetty iät ja ajat idässä vuoristossa ja muissa ankarissa oloissa elävien kansojen keskuudessa. Siperian, Mongolian ja Tiibetin teenä tunnettu juoma on alkanut levitä Suomessakin. Yksi juoman tunnetuksi tekijä on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n entinen yliagronomi Bertalan Galambosi.

Nyt 67-vuotias, alunperin unkarilainen Galambosi kutsuttiin Suomeen 30 vuotta sitten, kun maassamme alkoi viritä kiinnostus yrttien viljelyyn. Vaikka Galambosi tietää aika paljon yrteistä ja rohdoskasveistakin, vuorenkilven piristävät ominaisuudet selvisivät hänellekin vasta viisi vuotta sitten.

– Kaikille suomalaisille tuttu vuorenkilpi oli minullekin vain koristekasvi, kunnes eräänä päivänä työpaikallemme MTT:n Mikkelin toimipisteeseen saapui venäläisiä asiantuntijoita. Kun heidän pikkuautonsa pysähtyi pihaan ja tutkijat nousivat ulos, sanoivat he heti että kas, teillä kasvaa täällä Siperian teetä.

Tutkijat katsoivat maakellarin katolle, jonka päälle oli, kuten monen muunkin suomalaisen maakellarin, istutettu vuorenkilpeä.

Venäläiset kertoivat vuorenkilven ominaisuuksista, jotka yllättivät suomalaiskollegat täysin. Vuorenkilpijuomaa oli nautittu Venäjällä ja muissa itäisissä maissa jo kauan silloin, kun piti lähteä vuoristoon tai muuten hankkia lisää kestävyyttä.

– Suomalaiset suhtautuvat itänaapuriimme aina hieman ennakkoluuloisesti, mutta siellä on valtava tietämys rohdoskasveista. Päätimme kokeilla asiaa.

Aloitettiin vuorenkilven viljely- ja kantakokeita ja testattiin kansanomaisia havaintoja eläinkokeiden eli hiirten avulla.

Hiirikokeissa selvisi, ettei vaikutus ole kuviteltua. Ryhmälle hiiriä annettiin seitsemän päivän ajan kerran päivässä vuorenkilpiteetä. Verrokkiryhmälle juotettiin vain vettä. Suorituskykyä mitattiin uintimatkan pituudella. Kun hiiri laitetaan veteen, se ui henkensä edestä. Kun hiiren nenä oli veden alla kolme sekuntia, katsottiin voimien ehtyneen ja hiiri nostettiin kuiville.

– Ne hiiret, jotka saivat vain vettä, jaksoivat uida 500 sekuntia. Uutetta nauttineet hiiret uivat 1?100 sekuntia, eli kaksi kertaa pitempään, Galambosi kertoo.

Sitä, mikä tarkkaan ottaen on vuorenkilven hapenottokykyyn vaikuttava aine, ei ole tiedossa. Tutkimukset MTT:ssä ovat jatkuneet ja Galambosin mukaan ensi vuonna tarkoitus on antaa kapselimuotoista tuotetta jonkin urheilijaryhmän kokeiltavaksi.

Galambosi itse ei vuorenkilpiteetä nauti, sillä hänellä on jo käytössä vastaavaan vaikutukseen tähtäävä, myös venäläiseen tietämykseen perustuva kotimainen ruusunjuuritabletti. Hänen vaimonsa sen sijaan teetä käyttää ja on havainnut sen parantavan liikuntasuorituksia, aluksi jopa liikaa.

– Vaimoni käy joka viikko hyppäämässä jossain bodysteppitunneilla. Hän sanoi aluksi, että energiaa oli niin, että tuntui että räjähtää, joten hän pienensi nauttimaansa määrää. Jokaisen täytyy itse tunnustella, mikä on sopiva annostus itselle.

Galambosi korostaa, että Siperian tee täytyy valmistaa ohjeen mukaan. Ensin kerätään vuorenkilven ruskeita lehtiä ja huuhdotaan ne roskista. Sitten ne kuivataan ja murskataan. Kaksi ruokalusikallista jauhetta ja 3 desilitraa vettä keitetään kymmenen minuuttia. Sen jälkeen ”teen” annetaan seisoa puoli vuorokautta, jonka jälkeen se siivilöidään.

2–3 teelusikallista uutetta sekoitetaan desilitraan vettä ja juodaan.

– Teetä voi juoda joka päivä niin kauan kuin tarvetta on, Galambosi sanoo.

Juttu on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 18.10.2013.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut