Etelä-Afrikassa rikos ei enää ole uutinen

Annasirkku Tiilikainen

Etelä-Afrikan vuotuiset rikostilastot julkaistiin syyskuun lopussa. Sanomalehdet kirkuivat otsikoita ”Gangsterien paratiisi” ja ”Näillä luvuilla maan luulisi olevan sodassa”.

Ryöstöt, raiskaukset, autokaappaukset, tapot ja murhat ovat lisääntyneet. Taas. Noin 55 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikassa tapetaan yli 17 000 ihmistä vuodessa, joten päivässä henkensä väkivalloin menettää keskimäärin 50 ihmistä. Se on karmiva luku.

Aids, joka ennen oli viikatemies, ei ilmaisen lääkityksen vuoksi enää tapa eniten. Liikenne on toinen suuri tappaja. Etenkin naiset kuolevat todennäköisimmin väkivaltaisesti tai liikenteessä.

Etelä-Afrikan moninaiset ongelmat järkyttävine rikostilastoineen johtuvat niin apartheidin väkivaltakulttuurista, lukuisista laittomista aseista kuin köyhyydestä ja nykypäättäjien kyvyttömyydestä parantaa olosuhteita. Poliisillakin on usein lusikkansa samassa sopassa. Korruptio rehottaa poliisivoimissa. Tänä vuonna poliiseja on kuollut virantoimituksessa jo liki 70.

Suomessa suurin osa henkirikoksista tapahtuu tuttujen kesken. Niin myös Etelä-Afrikassa.

Absurdein tilasto on Kapkaupungissa, joka on kauneutensa vuoksi yksi maailman turistiparatiiseista. Kaupungin rikostilastot ovat hurjemmat kuin Johannesburgin, joka roikkui pitkään koko maailman tilastojen huipulla. Nyt Johannesburgia ei näy edes top kympissä, mutta Kapkaupunki kipuaa tilastoissa ylöspäin sen köyhillä värillisillä alueilla kotoperäiseksi tunnustetun jengiväkivallan takia.

Murhat ja tapot on helppo tilastoida. Ryöstöjen ja raiskausten tilastointi riippuu siitä, ilmoitetaanko rikoksista. Usein ei.

Viikkolehti Mail&Guardianissa oli juttu yhdestä Johannesburgin köyhän alueen kadunpätkästä, jonka varrella raiskaukset ”kuuluvat kulttuuriin”. Niiltä eivät säästy lapsetkaan. Traumaa on niin paljon, että lukeminen teki pahaa.

Rikollisuus on kuin säätila. Siitä voi aina puhua ja siitä löytyy aina puhuttavaa. Aineistosta ei ole pulaa, mutta kyllä se alkaa tympiä.

Suurimpia vouhottajia ovat valkoihoiset. Heistä valtaosa elää alueilla, joilla rikostilastojen todellisuus näkyy harvoin. Valtaosa väkivallasta ja ryöväilystä tapahtuu alemman keskiluokan ja köyhien alueilla. Turistillakin on huono tuuri, jos joutuu uhriksi.

Kirjoittaja on Etelä-Afrikassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.