Tutkija: "Suomeen tarvitaan vielä lisää maahanmuuttajia"

Suomesta on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa noin 23 000 ihmistä. Irakilainen Mohammed Halder on yksi kotinsa jättäneistä. Marko Kauko

Ilkka Hartio

Suomeen tänä vuonna saapuneet turvapaikanhakijat eivät riitä täyttämään maahanmuuttajien tarvetta. Tulijoita tarvitaan nykyistä enemmän, jotta työikäisten määrä saadaan pidettyä toivotulla tasolla.

Näin tilanteen näkee maahanmuuttoa pitkään seurannut tutkija Pekka Myrskylä. Hänen mukaansa Suomi tarvitsee vuosittain noin 34 000 uutta maahanmuuttajaa seuraavien 10–15 vuoden ajan.

– Ilman muuttoliikettä työikäisten määrää vähenee joka vuosi tuon verran. Tarvitsemme siis saman määrän maahanmuuttajia, jos haluamme pitää työvoiman määrän ennallaan. Lisäksi suomalaisten maastamuutto vähentää työikäisten määrää, Myrskylä toteaa.

Viime vuosina maahanmuuttajia on tullut 18 000 vuodessa eli lisää tarvittaisiin 16 000 ihmistä. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen jo noin 23 000. Eikö määrä jo riittäisi työvoiman tarpeen näkökulmasta?

– Pakolaiset ovat vasta muuttoliikkeen 'optioita' - heistä ehkä 40 prosenttia eli noin 9 000 saa jäädä Suomeen. Tältä osin väestövaje pienenee, mutta pakolaiset olisi sen lisäksi vielä työllistettävä ja se on vaikeampaa kuin vaikkapa virolaisten maahanmuuttajien kohdalla.

Pekka Myrskylä ja Tilastokeskuksen yliaktuaari Topias Pyykkönen kirjoittivat alkuvuonna Elinkeinoelämän valtuuskunnalle (EVA) raportin Tulevaisuuden tekijät - Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa. Se julkaistiin tammikuun lopulla.

Raportissa korostetaan, että maahanmuuton lisäämisellä voidaan kasvattaa työikäisen väestön määrää ja tavoitella työllisyysasteen nostamista 69 prosentista 75 prosentin tasolle.

– Työllisyysasteen nosto ei omin voimin onnistu. Nykyisistä työttömistä voidaan saada töihin palaamaan ehkä 100 000 ja melkein saman verran tarvitaan väkeä ulkopuolelta, Myrskylä laskee.

Entä miksi tarvitsemme lisää työvoimaa, kun maassamme on ennestään paljon työttömiä?

– Siksi, että työvoiman ja työn tarjonnan kasvu ei johda työttömyyden kasvuun. Työn ja työpaikkojen määrä ei ole vakio, vaan työpaikkoja sekä syntyy että tuhoutuu koko ajan.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikön tehtävästä eläkkeelle jäänyt Pekka Myrskylä uskoo, että työn tarjonnan kasvu lisää työn kysyntää myös pakolaisten joukossa.

– Suomessa asuu noin 320 000 maahanmuuttajataustaista ihmistä, joista 120 000 on työssä. Tällä vuosituhannella  suomalaisten työllisten määrä ei ole kasvanut lainkaan, mutta maahanmuuttajatyöllisten määrä on kasvanut 80 000:lla, Myrskylä perustelee.

Hän muistuttaa, että matalapalkkatyöpaikat, joita syntyy, eivät oikein kelpaa omille työttömillemme. Ilman maahanmuuttajia moni työ jäisi tekemättä erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Maahan muuttaneet ovat perustaneet myös paljon yrityksiä, esimerkiksi pitserioita, kebab-ravintoloita, siivousyrityksiä, ateriapalvelufirmoja ja pesuloita. Osa niistä työllistää myös kantasuomalaisia.

Tähän mennessä vain noin puolet maahanmuuttajista on työllistynyt eli heidän työttömyysasteensa on selvästi korkeampi kuin kantaväestöllä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että maahanmuuttajista työllistyy suurempi osa kuin työttömistä - huonona aikana he pärjäävät selvästi paremmin kuin muut työttömät.

EVAn raportti julkaistiin eduskuntavaalien alla alkuvuonna. Osasitteko tuolloin kuvitella, että jo lokakuuhun mennessä Suomeen saapuu nykyinen määrä turvapaikanhakijoita?

– Ei kai kukaan osannut – eikä kukaan osaa sanoa kauanko tämä jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.