Alahuhta: toimitusjohtajaa hyvä vaihtaa 5–8 vuoden välein

Suomen arvostetuimmaksi yritysjohtajaksi toistuvasti valittu Matti Alahuhta on kirjoittanut kirjan johtajuudesta. Jani Laukkanen

Ilkka Hartio

Koneen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan mielestä suurten ja keskisuurten yritysten toimitusjohtajien ihanteellinen toimikausi on 5–8 vuotta. Hän kuitenkin korostaa, että on olemassa monia esimerkkejä yli vuosikymmenen kestäneistä menestyksellisistä johtamiskausista.

Alahuhta esittää näkemyksensä johtajuutta käsittelevässä kirjassaan, jonka julkistustilaisuus on parhaillaan menossa Helsingissä.

– Viidessä vuodessa ehtii jo nähdä, mitä toimitusjohtaja on ehtinyt saada aikaan ja onko hän onnistunut vai ei. Jos toimikausi venyy lähelle kymmentä vuotta, niin silloin on vaara, että johtaja tulee tyytyväiseksi asioihin, jotka on saatu aikaan hänen kaudellaan. Se taas on vaarallista yrityksen tulevaisuuden menestykselle, Alahuhta perustelee.

Usein pörssiyhtiön toimitusjohtajan ura päättyy potkuihin ja kultaisiin kädenpuristuksiin. Olisiko parempi, jos työsopimukset kirjoitettaisiin alunperin määräaikaisiksi 5–8 vuodeksi?

– Minusta nykykäytäntö on kyllä parempi, sillä etukäteen ei koskaan tiedä, kuinka maailma ja asiat menevät. Myöskään toimitusjohtajien irtisanomiset eivät loppujen lopuksi ole kovin yleisiä Suomessa, Matti Alahuhta muistuttaa.

Esimiesten, toimihenkilöiden ja työntekijöiden tehtäväkierron ihannepituutena hän pitää 3–5 vuotta.

– Monissa yrityksissä suositaan nykyisin tätä nopeampaa tehtäväkiertoa. Minusta on kuitenkin tärkeää, että jokainen voisi olla yhdessä tehtävässä niin kauan, että hän itse näkee työnsä tulokset ja voi oppia uutta.

Uutuuskirja, Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima, käsittelee Matti Alahuhdan kokemuksia ja näkemyksiä johtamisesta Koneen ja Nokian vuosilta. Alahuhta on on kirjoittanut Docendon kustantaman kirjan yhteistyössä Martti Häikiön ja Pekka Seppäsen kanssa.

– Kirja on suunnattu kaikille, jotka ovat jollakin tavoilla kiinnostuneet johtamisesta. Teos sopii myös oppikirjaksi, toteaa Matti Alahuhta, joka toimii nykyisin muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtajana.

Koulutukseltaan Alahuhta on tekniikan tohtori. Hänet on toistuvasti valittu Suomen arvostetuimmaksi yritysjohtajaksi.

Lue lisää keskiviikon Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.