Soinin valtiosihteeri ehdotti Tynkkyselle eron harkitsemista

STT

Valtiosihteeri Samuli Virtanen (ps.) myöntää, että ehdotti puolueen kolmannelle varapuheenjohtajalle Sebastian Tynkkyselle eron harkitsemista puolueesta. Hän ei kuitenkaan oman tulkintansa mukaan suoraan tarkoittanut, että haluaisi Tynkkysen eroa.

- Ehdotin, että puolueesta eroaminen olisi hänelle keino osoittaa tyytymättömyytensä puolueen politiikkaan, Virtanen sanoi STT:lle.

Tynkkynen sanoi maanantai-iltana Ylen A-studiossa, että Virtanen pyysi häntä harkitsemaan eroa. Ehdotus tuli sen jälkeen, kun Tynkkynen oli esitellyt Virtaselle vaatimuksensa rajojen sulkemisesta pakolaistilanteen hallitsemiseksi.

Tynkkynen myös haastoi Twitterissä Virtasen STT:lle antaman lausunnon.

- Olen ihan helvetin vihainen sinulle. Toivottavasti kukaan muu perussuomalainen ei ajattele kuin sinä. Voisitko harkita sellaista, että eroaisit puolueesta, Virtanen oli Tynkkysen mukaan sanonut.

Soini: Hallitusjatkosta ei tarvitse keskustella

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini torjuu Tynkkysen esityksen, että puolueen pitäisi keskustella hallituksessa jatkamisesta.

Soini viestitti STT:lle tekstiviestillä, että hänen mielestään Tynkkysen vaatimaa yhteiskokousta ei tarvita.

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, puolustusministeri Jussi Niinistö ei näe tarvetta järjestää ylimääräistä kokousta päättämään hallitusjatkosta.

Niinistö sanoo, että asia on joka tapauksessa esillä puolueen päättävissä elimissä. Eduskuntaryhmä on koolla perjantaina ja puoluehallitus myöhemmin lokakuussa.

- Kaiken aikaa käydään puoluejohdossa keskustelua, koska tilanne on ongelmallinen, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoo, ettei hän ymmärrä, miten puolue voisi vaikuttaa maahanmuuttopolitiikkaan hallituksen ulkopuolella.

Perussuomalaiset käsitteli hallitusyhteistyötä ja antoi sille selvän tuen Turun puoluekokouksessa elokuussa, Niinistö muistuttaa.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo puolestaan arvioi, että kysymys nousee esille puoluehallituksen seuraavassa kokouksessa 23. lokakuuta. Mitään ylimääräisiä kokouksia ei hänen mielestään tarvitse järjestää.

"Kentällä ollaan tosi pettyneitä linjaan"

Tynkkynen kirjoittaa blogissaan, että hänen mielestään hallitusasiaa käsittelemään olisi kutsuttava koolle puoluehallitus, puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä. Tynkkysen mielestä on tarpeen arvioida, voiko perussuomalaiset jatkaa hallituksessa, koska hallituskumppanit ovat laiminlyöneet puolueiden yhdessä sopimaa ohjelmaa.

Tynkkysen kanssa asiaa vaativat puoluehallituksen jäsenet Aleksi Hernesniemi ja Terhi Kiemunki. Perussuomalaisten puoluehallituksessa on yhteensä 13 jäsentä.

Tynkkynen, Hernesniemi ja Kiemunki luettelevat neljä kohtaa, joissa hallitus on heidän mukaansa rikkonut hallitusohjelmaa.

- Vaatimus yhteiskokouksesta on aika laaja meidän puolueessa, jossa koetaan, että rajat on ylitetty jo aikaa sitten, Tynkkynen sanoo.

Kaksi kertaa Suomi on osallistunut Euroopan unionin vastuunjakoon, jossa EU-alueelle saapuneita turvapaikanhakijoita on jaettu uudelleen jäsenmaiden välillä. Kannanoton allekirjoittaneiden mukaan turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen ei ole hallittua, mikä myös rikkoo hallitusohjelmaa. Myös Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksymistä allekirjoittaneet pitävät hallitusohjelman vastaisena.

Jos hallituspuolueet eivät suostu sulkemaan Ruotsin-vastaista rajaa turvapaikanhakijoilta, perussuomalaiset ei kolmikon mielestä voi jatkaa hallituksessa.

- Kentällä ja eduskuntaryhmässä ollaan todella pettyneitä linjaan. Olemme astuneet sen mandaatin yli, jonka eduskuntaryhmä, puoluevaltuusto ja puoluehallitus antoivat, Tynkkynen sanoo.

Hänen mukaansa Soini tietää vaatimuksen allekirjoittajien ehdotuksesta.

- Puoluehallituksen sisällä yhteiskokousvaatimus on esitetty jo aiemmin, joten siitä ollaan tietoisia, Tynkkynen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.