Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Naiskuoro Vappujen 105-vuotiskonsertti Aalto-salissa 3. 10. 2015

Naiskuoro Vaput juhli Aalto-salissa 105-vuotisuuttaan. Jemo Kettunen

Jemo Kettunen

Naiskuoro Vaput

105-vuotiskonsertti

Aalto-salissa lauantaina 3.10.2015

Naiskuorolta saa kysyä ikää. Valtakunnan vanhin suomenkielinen naiskuoro, Vaput, juhli 105-vuotiasta taivaltaan Aaltosalissa. Itsenäistä Suomea edeltäneellä kuorolla on ollut merkittävä rooli Jyväskylän ja koko maan kuoromusiikkikulttuurin kehityksessä. Illan mittaan saatiinkin kuulla Vappujen kantaesittämiä sävellyksiä ja sovituksia sadan vuoden ajalta.

Konsertti käynnistyi On suuri sun rantasi autius -klassikolla, joka soi pitkän kokemuksen tuomalla kypsyydellä. Yhdessä tekemisen riemu ja pitkä kuorokokemus välittyi esiintymisen rentoudessa, ja juhlatilaisuuden ilmapiiri oli sekä yleisön että kuoron puolesta ilahduttavan vapautunut.

Nykyinen johtaja Ulla Kotamäki johti ensimmäisen numeron valaistut hansikkaat kädessä. Konsertin visuaaliseen ulosantiin oli panostettu, ja Jyväskylän Valon kaupunki -teema näkyi pukeutumisessa ja salin ylöspanossa. Valaistut rukkaset tekivät paluun kuurojenkielen tulkki Johanna Lajusen näpeissä Suojelusenkeli-laulun aikana.

Jälkimmäinen puoliaika oli hengeltään ensimmäistä kevyempi. Sähköinen taustatrio antoi komppiin potkua kun kuoromusiikin klassikot vaihtuivat iskelmällisempiin numeroihin. Pianisti saisi tosin heittää vikisevällä pedaalillaan vaikka sitä ensimmäisen kappaleen vesilintua.

Iskelmällisempi materiaali näytti käyvän kuorovanhuksen suuhun. Pian Juha Tapion Kaksi puuta -hitin jälkeen saatiin kuulla Esa Niemisen Kun katsoit minuun. Ei tyypillisimpiä kappalevalintoja 105-vuotiaalle.

Vappujen konsertti merkkasi, kuinka hyvä harrastus tuo iloa paitsi itselle, myös ympäröiville ihmisille ja voi parhaimmillaan vaikuttaa koko maan kulttuurihistoriaan. Hyvä Vaput. Seuraavan vuosisadan saavutuksia odotellessa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut