Soma – Frictional Games

Johannes Valkola

Vuoteen 2104 ja vedenalaiseen tutkimuskeskukseen sijoittuva Soma tarjoaa epätavallisen kauhukokemuksen. Ruotsalainen huippupeli keskittyy toiminnan ja säikyttelyn sijaan pitkäjänteiseen tunnelmointiin ja syvälliseen tarinankerrontaan. Tässä onkin piristysruiske kaavamaiselle genrelle.

Soma on tarina selviytymisestä. Yksilötasolla pelaaja hiipii pimeässä ja ahdistavassa ympäristössä ratkoen pulmia, joihin ei saada neuvoja. Taustalla käsitellään evoluution kulkua kohti koneita, ihmisyyden merkitystä sekä lajin sinnikkyyttä digitaalisessa maailmassa.

Peli tutkii kiehtovasti tietoa ja identiteettiä. Tarinaa seuraakin mielenkiinnolla, kun jännittävät juonenkäänteet avaavat hiljalleen kokonaiskuvaa. Loppuratkaisu painuukin mieleen poikkeuksellisen tyylikkäänä ja pohdiskelevana.

Hienovaraisen kerronnan ohella kokemus tuntuu myös palkitsevalta, koska läpäisyn eteen on nähtävä vaivaa. Intensiivisessä pelissä haaste on iso ja paikat aidosti karmaisevia. Audiovisuaalisuus on korkeatasoista, ja pelon ilmapiirin täydentää Mikko Tarmian henkevä musiikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.