Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tatuoinnit aiheuttavat iho-oireita yhä useammalle

Joskus kutina, ihottuma ja turvotus jatkuvat kuukausien, jopa vuosien ajan. Viena Kytöjoki

Terhi Säynäjärvi

Jopa vuosia kestävät iho-oireet ovat lisääntyneet samalla, kun tatuointien suosio on kasvanut.

Tatuointi on aluksi tuore haava, joka parannuttuaan on oireeton. Joskus kutina, ihottuma ja turvotus jatkuvat kuukausien, jopa vuosien ajan.

– Tällaisia kroonisia reaktioita tulee 5–8 prosentille tatuoiduista, HUS:n Iho- ja allergiasairaalan ihotautilääkäri Nicolas Kluger toteaa.

Vaikeimmissa reaktioissa tatuoitu iho joudutaan poistamaan kirurgisesti. Joskus ihottuma voi Klugerin mukaan parantua itsestään, mutta usein reaktioita hoidetaan kortisonivoiteilla. Jos se ei auta, käytetään kortisonia esimerkiksi pistoksina.

Jyväskyläläinen ihotautilääkäri Maria Huttunen arvelee, että suurin osa allergiaoireista kärsivistä ei hakeudu lääkärin vastaanotolle. Julkisella puolella näitä oireita ei välttämättä hoidetakaan.

– Tatuointien aiheuttamien haittojen hoidot kuuluvat itse maksettaviin hoitoihin. Jos ihonsiirtoihin joudutaan, hintaa kertyy hyvinkin satoja euroja, Huttunen toteaa.

Tatuoinnin aiheuttaman allergisen reaktion syynä on usein väriaine, yleisimmin punainen väri.

Euroopan unionissa tatuointivärien ja tatuointitoiminnan sääntelyä on pohdittu vuosia. Värien turvallisuudesta on olemassa vain Euroopan neuvoston suositus, jonka noudattaminen on vapaaehtoista.

– Tuntuu aika hurjalta, ettei sääntelyä ole vieläkään, Huttunen sanoo.

Suomessa käytettävien väriaineiden laatu ja turvallisuus ovat Nicolas Klugerin mukaan parantuneet viime vuosina, vaikka värien sisällöstä ei säädöksiä olekaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut