Jyväskylä Sinfonia: Tähtibasson ilta

Tähtibasso Matti Salminen houkutteli keskiviikkona kansaa Laukaan kirkkoon. Kirkkosali oli kuin ammuttu täyteen, ja mattimyöhäisiä jouduttiin istuttamaan pöydille ja jopa urkurin penkille. Risto Aalto

Jemo Kettunen

Jyväskylä Sinfonia, joht. Ville Matvejeff, basso Matti Salminen

Tähtibasson ilta

Laukaan kirkossa keskiviikkona 2.9.2015

Kuningasbasso ja oopperalavojen keisari, synkistä ja uhkaavista rooleistaan tunnettu Matti Salminen laskeutui kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen konsertoimaan Jyväskylä Sinfonian solistina.

Edellinen kosketus jätti positiivisen kaiun itse orkesterista, mutta konserttisalin laulajatähti laittoi vaihtoon: nyt estradiksi valikoitui Laukaan valtaisa empirekirkko, johon mahtui sinfoniaorkesterin lisäksi myös solisti ja tämän valtaisat äänivarannot.

Tähtibasso houkutteli kansaa. Kirkkosali oli kuin ammuttu täyteen, ja mattimyöhäisiä jouduttiin istuttamaan pöydille ja jopa urkurin penkille. Felix MendelssohninHebridit-alkusoitto esitteli kesän jäljiltä raikkaan ja hillitysti soivan Jyväskylä Sinfonian sekä aina energisen ylikapellimestari Ville Matvejeffin.

Ensimmäisellä puoliajalla kuullut klassistiset ja romanttiset sävyt ovat olleet perinteisesti omiaan kooltaan maltillisen orkesterin sofistikoituneelle soinnille. Yllättävästi Sinfonian sointi joutuikin koetukselle matalia jousia syövän puukirkon valtaisassa syleilyssä.

Salminen kääntyi konkarin ottein tulkitsemassa ooppera-aariat MozartinTaikahuilusta ja VerdinDon Carlosista, ja konserttimestari Harri Forstén sai ansaitun kunnian toimia MozartinE-duuri Adagion viulusolistina.

Konsertin jälkimmäinen puoli oli pyhitetty Richard Wagnerin oopperalle. Lentävästä hollantilaisesta ja Tristanista ja Isoldesta irrotetut aariat sallivat kurkistuksen syvemmälle karismaattisen bassosolistin massiivisen soinnin lähteille.

Tristanin ja Isolden alkusoitto Matvejeffin sovituksena soi mieltäylentävän kauniina, ja Timo Mahlamäen bassoklarinetin kanssa duetoitu Marken aaria osoitti, kuinka maailmanluokan solistin esitys välittää väristykset tekstin takana, vaikkei kuulija tuntisi kieltä tai librettoa.

Wagnerin myötä matalilla vaskilla vahvistettu orkesteri löysi kirkkosalin pyöreästä soinnista unenomaisuutta ja pehmeyttä, joka löi kättä säveltäjän fantastisten äänimaisemien kanssa. Välillä saattoi unohtaa niiden olleen tarkoitettu kolme kertaa isommalle bändille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.