Vaarallisesti ohitellut linja-autokuski pysyy ajokiellossa

Marraskuussa mies kuljetti linja-autoa Jyväskylästä Äänekoskelle kyydissään kymmenkunta matkustajaa. Arkistokuva. Hannu Rainamo

Heli Paananen

Viime syksynä törkeiden liikennerikosten vuoksi ajo-oikeutensa menettäneen linja-autonkuljettajan ajokortti pysyy toistaiseksi hyllyllä.

Mies valitti Keski-Suomen käräjäoikeudesta saamastaan 70 päiväsakon, 1 820 euron, rangaistuksestaan hovioikeuteen ja vaati myös ajokieltonsa täytäntöönpanon keskeytystä, kiellon lyhentämistä tai sen määräämistä ehdolliseksi. Mies perusteli vaatimustaan linja-autonkuljettajan ammatillaan ja sillä, että ajokiellon vuoksi hänen työsopimuksensa on irtisanottu.

Vaasan hovioikeus ei puuttunut rangaistukseen eikä ajokieltoon, joka jatkuu maaliskuuhun 2016. 53-vuotias mies sai tuomionsa kahdesta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta liittyen reilun parin viikon välein tapahtuneisiin rikoksiin.

Marraskuussa mies kuljetti linja-autoa Jyväskylästä Äänekoskelle kyydissään kymmenkunta matkustajaa. Matkan aikana hän teki useita ohituksia, joiden arvioitiin vaarantaneen muuta liikennettä. Kuljettajan katsottiin ohitelleen siten, ettei voinut palata vaaratta ja muuta liikennettä oleellisesti häiritsemättä omalle kaistalleen. Yhden ohituksista hän teki mäessä, jossa näkyvyys turvalliseen ohitukseen oli riittämätön. Miehen ajosta tuli useita ilmoituksia hätäkeskukseen.

Mies itse piti ohituksia turvallisina ja oli sitä mieltä, että ohitettavien ajoneuvojen velvollisuutena olisi ollut pitää toisiinsa sellaiset etäisyydet, että ohittava ajoneuvo voi ajaa vaaratta niiden väliin. Hovioikeus totesi, että miehen itsensä olisi pitänyt ohitukseen lähtiessään varmistua siitä, että voi muita häiritsemättä palata kaistalle.

Pari viikkoa myöhemmin mies kuljetti linja-autoa Vaajakosken moottoritiellä. Hän lähti ohittamaan edessään ajanutta autoa ja kaistaa vaihtaessaan törmäsi rinnallaan olleeseen henkilöautoon, joka suistui ulos tieltä katolleen. Mies väitti katsoneensa peilin lisäksi sivulle myös ikkunasta, mutta hovioikeus arvioi, ettei mies näin tehnyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.