Koulutus ei ollut työaikaa – UPM voitti palkkakiistan

Kuvassa UPM:n Kaipolan tehdas. Hannu Karjalainen

Heli Paananen

UPM-Kymmene Oyj:ltä oikeusteitse ylityökorvauksia vaatineet työntekijät ovat hävinneet jutun Vaasan hovioikeudessa.

Kymmenen vuoromestaria vaati työnantajayhtiötä maksamaan heille uuteen ohjelmistoon liittyvän koulutusajan ylityönä. Yhtiö oli maksanut ajalta yksinkertaisen palkan ja koulutukseen käytetty vapaapäivä oli siirtynyt pidettäväksi myöhempään ajankohtaan.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa työntekijät voittivat kiistan ja yhtiö velvoitettiin maksamaan yhteensä runsaat 3 400 euron korvaukset. Yksittäiset summat vaihtelivat työntekijäkohtaisesti 50 euron ja vajaan 500 euron välillä.

Koska yhtiö nyt vapautettiin korvauksista ja työntekijät hävisivät jutun, tuli työntekijöiden maksettavaksi UPM:n yhteensä liki 20 000 euron oikeudenkäyntikulut käräjä- ja hovioikeudesta.

Tapaus liittyy vuonna 2012 UPM:n Kaipolan ja Jämsänkosken tehtailla uusimiin tuotannonohjausjärjestelmiin. Niihin liittyviin koulutuksiin osallistui noin 800 henkilöä.

Kanteen nostaneet kymmenen vuoromestaria osallistuivat koulutukseen säännöllisen työaikansa ulkopuolella. Heidän mukaansa kyse oli uuden työvälineen käyttämiseen liittyvästä työhön perehdyttämisestä ja koulutukseen käytetty aika oli työaikaa. He pitivät koulutusta pakollisena ja välttämättömänä työtehtävistä suoriutumisen kannalta.

Hovioikeus totesi, etteivät kantajien työtehtävät muuttuneet ohjelmiston myötä, eikä koulutus tapahtunut kiinteästi työn yhteydessä. Tämän vuoksi hovioikeus ei pitänyt ohjelmaa uuden työvälineen käyttöönottamisena, eikä siihen liittyvää koulutusta työhönopastamiseen rinnastettavana toimintana ja työaikana.

Hovioikeus päätyi myös siihen, ettei koulutukseen osallistuminen ollut työnantajan määräyksestä pakollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.