Vamos Theatre – Finding Joy

Englantilainen Vamos Theatre tarjosi naamioteatteria Jyväskylän Kesässä. Sami Saarenpää

Aino Martiskainen

Vamos Theatre

Finding Joy

Esitys Kaupunginteatterissa 9.7.2015

Brittiläisen Vamos Theatre -naamioteatterin näytelmä Finding Joy (”Iloa etsimässä” tai ”Joyta etsimässä”) kertoo teini-Dannysta ja hänen kahdeksankymppisestä muistisairaasta isoäidistään, josta poika yllättäen ottaa huolehtiakseen. Esitys on pikkutarkkaa ja taidokasta sanatonta teatteria, jossa neljä näyttelijää urakoi lukuisia rooleja perusilmeisten naamioidensa takana.

Vaihteleva musiikki tukee tarinaa ja rytmiä välillä selkeillä, välillä ovelammilla tavoilla. Lavastus ja rekvisiitta on niukahko mutta tarkoituksenmukainen, nykypäivän kohtausten puvut uskottavat ja kauniit.

Itse tarina on helposti seurattavaa aika perinteistä kerrontaa, jossa nykypäivään sotkeutuu takaumina Joyn muistoja aviomiehestään ja sota-ajan lapsuudesta. Yksinkertaistettuun tyyliin kerrotut ja toteutetut menneisyyden hetket tuovat vaihtelua, mutta realistinen nykypäivä arkisine nukkumaanmenorutiineineen ja ihmissuhteineen on esityksen varsinainen pihvi.

Toivottavasti taidokkuus välittyi taakse asti, sillä ainakin eturiveissä saattoi nauttia tarkkaan näyttelijöiden äärimmäisen liikuttavasta, hauskasta ja todentuntuisesta elekielestä. On niinkin, että muistisairauden rumimmat puolet puuttuvat tästä esityksestä, mutta toisaalta nuoren miehen ja vanhuksen koskettava, huumorin sävyttämä yhteys puhuu painavasti ihmisyyden puolesta.

Pienen ihmisen hätä vaikkapa pelottavalla lääkärikäynnillä ja pyyteettömissä teoissa ilmenevän rakkauden merkitys tulevat iholle. Joy ja Danny ovat suurimmat ja monipuolisimmat roolit, mutta monet muutkin hahmot voisi helposti kuvitella tuntevansa tosielämästä.

Esiintyjät: Rachael Savage, James Greaves, Sarah Hawkins, Richard Fletcher.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut