Jari Järvelä: Tyttö ja rotta

Helena Miettinen

Jari Järvelän dekkari Tyttö ja rotta jatkaa parikymppisestä Metrosta kertovaa sarjaa, jonka kirjailija aloitti räjäyttävästi Tyttö ja pommi -teoksella.

Metro on kouvolalaisen äidin ja kongolaisen isän tytär. Äiti on elämäntapafiilistelijä ja isä pari postikorttia – mies kun häippäsi perhekuvasta Berliiniin jo kauan sitten. Mitä vanhempiin tulee, Metro on oppinut suuntautumaan oman onnensa varaan.

Sarjan avausosassa onni tarkoitti Metrolle rakkautta Rustiin, jonka kanssa hän eli ja maalasi graffiteja Kotkan kaupunkikuvaan. Rust tapettiin maalauskeikalla. Metrolle jäivät muistot, repullinen spray-purkkeja ja vimmattu kostonhalu.

Tytössä ja rotassa Metro on singahtanut Berliiniin ja istahtanut S-Bahnin kolisevaan vaunuun graffarikavereidensa Kielletyn, Vorkutan, Aljoshan ja Koskelon kanssa. Välittömin tavoite on maalata juna, jossa he ovat, ja jatkossa jättää pysyvä jälki kaupunkitilan hallintaan.

Olennainen osa hengenvaarallisia maalaussessioita on niiden kuvaaminen ja lataaminen nettiin.

Porukka asustelee purkutuomitussa kerrostalossa. Murskauspallo on jo muotoillut taloa tavalla, joka saisi kenet tahansa eloonjäämisvietillä varustetun kiertämään sen kaukaa. Pallon uudet heilahdukset ovat odotettavissa.

Asumisviihtyvyyteen antaa sävyä alakerran huumesakki ja luutaansa heiluttava Amerikan Puhveli, vanha nainen joka on iskostunut talon keskivaiheille.

Juonen kannalta hurjinta on, että talon yläosissa on majaillut todellisestikin eli romaanin ulkoisesti olemassa oleva graffitimestari Banksy. Taideinstituutio on ominut salaperäisen julkisuutta karttavan Banksyn teokset ja määritellyt ne rahatukoilla.

Entä jos viralliset taidepiirit saisivat tietää, että Metron kotikolossa on Banksyn Jäärotta-muraali? Keskeinen osa kertomusta on verenmakuista trillerivastausta kysymykseen.

Banksyn kautta Järvelä sekoittaa faktaa ja fiktiota ja herättää pitkän rivin taidetta ja yhteiskuntaa koskevia kysymyksiä lukijan pohdittavaksi.

Tarinassa läikähtelevät eräänlaisina yllätysmomentteina Metron yhteydet vanhempiinsa ja muihin lähi-ihmisiin. Niissä varioi arvaamattomalla tavalla ystävyys, rakkaus ja petturuus.

Kirja on ennen muuta action movie -tyyppinen vauhtiveto, jossa kuolema kulkee ja niittaa väkeä jahdatessaan Metroa. Kirjan loppu ei voisi jäädä enempää kesken.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut