Yritykset hyydyttivät osakekauppojaan Kiinassa

STT

Aasiassa kurssit ovat lähteneet taas laskuun pörssien avauduttua. Analyytikkojen mukaan Kiinan pörssikurimus alkaa nyt levitä muille finanssimarkkinoille.

Shanghain pörssin liikkeitä seuraava Shanghai Composite -indeksi painui liki 7 prosenttia, ja Shenzhen Composite -indeksi puolestaan neljä prosenttia.

Hongkongissa osakkeet putosivat pörssien avauduttua muutamassa minuutissa 4,74 prosenttia.

Tokiossakin osakekurssit putosivat aamun valjetessa 1,52 prosenttia.

Yli 500 Kiinan pörssiin listautunutta yritystä ilmoitti tänään pysäyttäneensä osakekaupat Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä. Uutistoimisto Bloombergin mukaan tämä tarkoittaa, että keskeytykset koskevat yli 40:tä prosenttia Kiinan kahdessa tärkeimmässä pörssissä listautuneista yrityksistä.

Kiinan keskuspankki ilmoitti tänään tukevansa pörssimarkkinoiden vakautta ja pyrkivänsä estämään finanssikriisin. Se lupaa lisää rahaa valtion sijoitusyhtiölle.

Kiinan osakkeet ovat laskeneet noin 30 prosenttia kolmessa viikossa vakautustoimista huolimatta. Viikonloppuna Kiina kielsi toistaiseksi uudet listautumiset ja suurimmat kiinalaisvälittäjät sitoutuivat ostamaan osakkeita ainakin 17 miljardilla eurolla.

Kiina pelkää kurttuja talouden kehityksessä

Kiinassa pelätään pörssiromahduksen aiheuttavan kansalaisten keskuudessa levottomuutta ja kuristavan talouskehitystä.

Kiinan pörssien nousu alkoi viime vuoden lopulla siitä huolimatta, että maan talouskasvu on hiipunut hitaimmilleen yli kahteenkymmeneen vuoteen. Pörssiralli alkoi, kun Kiinan keskuspankki laski korkoja viime marraskuussa. Shanghain ja Hongkongin pörssien kytky toi lisävauhtia.

Shanghain pörssin indeksi kävi korkeimmalla tasollaan 12. kesäkuuta. Kurssit olivat silloin nousseet 150 prosenttia kahdentoista kuukauden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.